Home > Muzika > “Apocalyptica” objavila novi studijski album “Cell-O”

“Apocalyptica” objavila novi studijski album “Cell-O”

Velika finska četvorka “Apocalyptica” objavila je studijski album “Cell-0” uoči zagrebačkog koncerta u Tvornici kulture u ponedjeljak 20. janura. Novi susret s ovdašnjim fanovima jedan je rijetkih samostalnih nastupa benda jer na velikoj većini evropskih datuma sviraju kao specijalni gosti na turneji grupe “Sabaton”.

Objava “Cell-0” albuma označava povratak korijenima i prvi je instrumentalni album benda u zadnjih 17 godina, a “Apocalyptica” se otisnula na put istraživanja novih boja i zvukova njihovih moćnih instrumenata. Stvaranju albuma pristupili su kao potpunom umjetničkom djelu, ne razmišljajući o singlovima, spajajući tako sve dijelove s energijom pravog metal benda.

“Teško se izraziti bez tekstova, ali na albumu “Cell-0″ pronašli smo dijelove svemira koje prije nismo poznavali. Milioni nota se spajaju i stvraju muziku kao što milioni stanica stvaraju život, a kada sve to vizualizujete pojavljuju se slični uzorci. Nove pjesme imaju puno slojeva i kompleksne su, pa nije uvijek lako reći o čemu su. To je i ljepota instrumentalne muzike, slušalac može doživjeti iste pjesme na različite načine, a to je i jedan od razloga zbog kojeg ih ne želimo objašnjavati prije nego ih netko iskusi”, poručuje “Apocalyptica”.

Intenzivan i emotivan album je producirala “Apocalyptica”, a za miks je zadužen Endru Šeps (“RHCP”, Lana Del Rej, “Metallica”, “Black Sabbath”). 

“Apocalyptica” kreće na cestu 17. januara i to kao specijalni gosti na turneji grupe “Sabaton”, s koje će skrenuti prema “Tvornici kulture” u Zagrebu na prvi samostalan koncert. Biće to jedna od rijetkih prilika da ih publika u Evropi vidi na solo nastupu. Nastupi ih vode po cijeloj Evropi, od Njemačke, Poljske, Češke, Holandije, Belgije, pa sve do Finske, nakon čega bend nastupa u SAD-u.

“Našu “Cell-0″ turneju postavićemo na novi nivo u smislu prezentacije naše muzike, jer ne znamo drugačije”, kaže bend.

Kultni kvartet violončela posljednji put u Zagrebu su svrali u aprilu 2017. u sklopu turneje povodom 20 godina njihovog prekretničkog albuma “Plays Metallica By Four Cellos”, a na toj seriji koncerata grupa je pronašla uporište za nove instrumentalne melodije.

“Apocalyptica” je na sceni eksplodirala u maju 1996. upravo s tim kultnim prvencom “Plays Metallica By Four Cellos”, prodanim u milionskim tiražima, izdanjem koje je utrlo put mnogim kasnijim crossover izdanjima, posebno onima koja su kombinovala žestoku muziku s klasikom. Uz trenutni novi album u diskografiji broje devet studijskih izdanja, a aktuelnom “Cell-0” prethodio je “Shadowmaker” iz 2015. godine.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 170 kn (45KM), a na dan koncerta 200 kn (52KM).

Službena prodajna mjesta u Zagrebu su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) i Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), sva prodajna mjestima Eventima i online www.eventim.hr

You may also like
“Apocalyptica” započela turneju u Tvornici Kulture
Velika finska četvorka “Apocalyptica” vraća se u Tvornicu kulture
Specijalno iznenađenje “Noći muzike” – “Apocalyptica”
);