EHO Portal

Amira Medunjanin za Eho: Voljela bih da se barem na par sati vratimo u normalan život

Amira Medunjanin publici predstavlja novi album pod nazivom „For him and her“. Iza naziva ‘For Him and Her’, krije se jedinstveni omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, koji se sastoji od 12 njihovih pjesama u jedinstvenoj interpretaciji ove nagrađivane dive.

Amira je svakako jedna od najsjanijih zvijezda muzičkog neba regiona, diva popularnog „world music“ žanra i princeza sevdaha. Banjalučka publika sa njom se srela više puta, a novi susret će biti 26. avgusta jer će magija njenih nastupa biti dio „Banja Luka Festa“ u organizaciji „Stars & More“ na tvrđavi Kastel.

Povodom predstojećeg nastupa, novog albuma i još nekoliko zanimljivih tema razgovarali smo sa Amirom.

EHO: Objavili ste novi album „Za njega i nju“ , neke pjesme je publika već čula, a u nekima tek trebaju uživati. Šta po Vama ovaj album donosi publici, koju poruku nosi, i kakve reakcije očekujete?

AMIRA MEDUNJANIN: Da bih vam odgovorila na pitanje, moram napraviti kratak uvod. Vidite, davne 2003. godine snimila sam prvi album. Razlog za to je jednostavan. Željela sam, ako je to zaista moguće, da pokušam odužiti se za sve one lijepe trenutke uvijek prisutne u našim sjećanjima. Kada to kažem, prvenstveno mislim na tradicionalne pjesme koje su obilježile jedno vrijeme i koje su u mnogima probudile osjećanja i pohranile životne priče mnogim generacijama. Znate, kada čujete neku od tih kompozicija u izvođenju najboljih interpretatora prošlog vijeka, u dubini svoje duše se povezujete  s njima i potom krene bujica sjećanja o vremenima kada smo ih prvi put čuli, kako smo i s kim smo ih doživjeli i s kojom poukom (porukom) smo krenuli dalje u život. A danas, te pjesme doživljavamo nekada sa osmijehom, a nekada u suzama, a više puta su prisutne i suze i smijeh.

Dakle, prije sedamnaest godina uopšte nisam razmišljala o nastavku. Imala sam posao i obaveze koje su bile primarne. Međutim, sve se preko noći promijenilo i život je krenuo u drugom pravcu. Od tada snimila sam nekoliko albuma i zaokružila jedan period sa izdavanjem «ascending» albuma u 2018. godini. 

A kada govorimo o albumu «For Him and Her», ideja je prisutna duže vrijeme. Znate, prvi put sam se susrela s njihovom muzikom krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tada, kao dijete učila sam i pokušavala pjevati pjesme, iako nisam shvatala o čemu govore. Razmišljajući o tom davnom vemenu, ne može čovjek zaboraviti sretne trenutke i koliko stvarno znače u vrtlogu života. A kao i većina moje generacije saživjela sam s muzikom Tome i Silvane u godinama koje su slijedile.

Na albumu se nalazi 12 obrada pjesama. Odabrala sam ih po važnosti i utjecaju koje su imale u mom životu. Ali, bez obzira o kojoj njihovoj pjesmi je riječ, mislim da su sve antologijske i samo je pitanje koje od tih pjesama su čovjeku najviše prirasle srcu. Album je sniman na različitim lokacijama u više muzičkih studija. Krenuli smo od Big BlueSound studija u Bostonu, potom smo nastavili u Beogradu i na kraju završili snimanje u Mostaru. Moram reći da smo od decembra prošle godine intenzivno radili na produkciji i post-produkciji. Trebalo je sve uskladiti, ali, srećom, sarađujem sa izuzetnim umjetnicima: Bojan Zulfikarpašić na udaraljkama i moogu, Ismail Lumanovski na klarinetu, Shyrkhan Agabeyli na fretless basu, Mustafa Šantić na harmonici, Vladimir Ćuković na violini, Pantelis Stoikos na trubi i Predrag Vasić na gitari i mandolini. Miks i mastering je završen u Londonu, a veći dio posla je uradio Ollie Jacobs iz Real World Studija. Album u izdanju Croatia Recordsa je objavljen na digitalnim platformama 12. juna a za par dana bit će dostupan i u fizičkoj prodaji.

Velika mi je želja da se svi podsjetimo velikog opusa dvoje izuzetnih umjetnika Tome Zdravkovića i Slivane Armenulić, koji su svojim srcem i dušom utjecali na mnoge ljude na ovim prostorima. Kao iskreni poštovaoci, pokušali smo barem malo približiti njihovu muziku novim generacijama i da sve te vanvremenske pjesme u svom originalnom obliku bude jednako važne, kao što su one nama.

EHO: Nastupali ste više puta u Banja Luci, kakva su Vaša dosadašnja iskustva sa banjalučkom publikom i sa gradom na Vrbasu, i šta publika može da očekuje na Banja Luka festu u avgustu?

AMIRA MEDUNJANIN: Da. Posljednji put sam bila prije manje od dvije godine. Koncert je bio na Kastelu i atmosfera je bila sjajna. Nastupala sam nekoliko puta u Banjoj Luci, ali moram reći da je posljednji nastup bio zaista poseban. Drago mi je što ću opet moći nastupati na istom mjestu. Pretpostavljam da ćemo imati mogućnosti barem približno da dostignemo onaj nivo pozitivne energije od prošloga puta. Što se tiče koncerta, prije pojave COVID-19 pandemije planirala sam promociju u regionu s muzičarima koji su radili na albumu, ali zbog postojećih ograničenja u putovanju, nažalost, neki neće biti u mogućnosti doći. Mada se do 26. augusta, kada je zvanično i koncert planiran, situacija može promijeniti. Iz tog razloga, premijerna koncertna promocija novog albuma će biti malo drugačija. Mogu ovom prilikom najaviti da će biti iznenađenja i vjerujem da ćemo uz velike napore organizatora Stars & More uspjeti u zahtjevnom projektu. Pored pjesama s albuma, planiramo izvesti i mnoge druge pjesme koje smo obećali i ostali dužni prošli put. I očekivanja su velika, da iskrena budem. Kao i svi, voljela bih da se barem na par sati vratimo u normalan život, da se opustimo i prisjetimo nekih od najljepših pjesama koje su nastale na ovim prostorima.    

EHO: Ovu godinu nažalost je obilježila epidemija virusa korona, kako ste se izborili sa karantinom, zabranama, uskraćivanjem radosti i užitaka i da li imate savjet za one koji se još „bore“ sa karantinima i ograničenjima?

AMIRA MEDUNJANIN: Netom prije proglašavanja restriktivnih zdravstvenim mjera, došla sam sa serije koncerata u Australiji i Novom Zelandu i od tog trenutka skoro tri mjeseca sam provela u izolaciji, kao i većina ljudi. Nije mi teško palo, jer naučila sam biti strpljiva. Iskreno, više sam se brinula o porodici i prijateljima. Od februara svjedoci smo velike borbe protiv virusa u kojoj su zdravstveni radnici širom svijeta herojski podnijeli najveći teret, kao i druge esencijalne službe i sektori koji su omogućili da svijet može normalno funkcionisati, iako je maltene sve bilo stalo. Od janaura ove godine, stalno nosim i masku i rukavice kada izlazim iz kuće i još uvijek držim fizički razmak kada razgovaram s ljudima. I to mi je zasada postalo sasvim normalno, jer ipak je to jedini način da se širenje virusa uspori i zaustavi. Važno je napomenuti da je, bez obzira na trenutno popuštanje mjera, pandemija još prisutna. Moramo biti oprezni i odgovorni prema sebi i drugima. Niko nam drugi ne može pomoći.

EHO: Svi koji su imali čast i zadovoljstvo da prisustvuju Vašim nastupima opisuju ih kao magične, koji je najljepši momenat koji pamtite u karijeri, nešto zbog čega ste ponosni na svoju karijeru?

AMIRA MEDUNJANIN: Kažem uvijek da sam privilegovana što mogu putovati i baviti se profesijom koju volim. Puno puta su mi postavljali ovo pitanje. I teško mi je izabrati samo jedan trenutak. Ali, stalno naglašavam da od svih putovanja i nastupa najljepše je vrijeme koje provedem s ljudima nakon koncerata. Mnoge poznajem lično iz prethodnih susreta, dok druge upoznajem prvi put, iako smo odavno povezani preko društvenih mreža. I, zaista, nekako je to druženje i najbolji način da produbimo prijateljstva i da razgovaramo o nama suštinski važnim stvarima. I tako je uvijek. Kada se ponovno vidimo, nastavimo tamo gdje smo stali.     

EHO: Kada Vam obaveze dozvole, u slobodno vrijeme koju muziku slušate, šta je to Vama omiljeno?

AMIRA MEDUNJANIN: U vrijeme pandemije sigurna sam da su mnogi, kao i ja, slušali muziku. I vjerujem da je jedan od razloga bio i terapeutske prirode. A playlista je bila sastavljena od pjesama koje odavno nisam slušala, i nekako mi je ta muzika odgovarala u svakom pogledu. Vidite, kod mene odabir muzike uvijek ovisi o tome kaka se osjećam u tom trenutku i, ne znam, da me sada neko pita koje bih pjesme odabrala kao svoje omiljene, bojim se da bih bila u velikom problemu. Sigurna sam da bi spisak bio poduži i kategorizovan ne po žanrovima već po raspoloženju. Ali, ako već govorimo o raspoloženju, danas dok vodimo ovaj razgovor je poprilično tmurno i kišovito i pjesma koju ću sigurno poslušati u originalu je «…kiša je padala, a ja sam plakao za njom. Ulica duga k’o moja tuga ostaće u gradu tom…».

EHO: Koji su planovi u budućnosti, šta publika može očekivati u nekom predstojećem periodu ?

AMIRA MEDUNJANIN: Kako smo svi bili u izolaciji, tokom prethodna tri mjeseca sam učestvovala u par projekata koji su išli viralno, jer koncerti u tom periodu koje sam trebala održati otkazani su do daljnjeg. Na sreću, koncerti od avgusta mjeseca su na rasporedu i trebala bih prvi koncert održati u Banjoj Luci. Potom gostujem u Križevcima, a u oktobru imam nekoliko koncerata u Holandiji. Decembar je predviđen za Novi Sad. U narednoj godini me očekuje gostovanja u Americi i nastup u Carnegie Hallu u aprilu mjesecu. Naravno, u međuvremenu postoji mogućnost i za druga gostovanja, ali još uvijek nije ništa potvrđeno. To je informacija što se koncerata tiče. S druge strane, par projekata sam trebala započeti u ovoj godini, ali sve je prolongirano za narednu godinu. Doduše, iskoristit ćemo ovo vrijeme da se što bolje pripremimo. I na kraju vidimo se u Banjoj Luci. Dotada, lijep pozdrav i čuvajte se…

Razgovarao: Zoran MATIĆ

);
Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram