Home > Film > Zlatni medvjed iranskom filmu “Nema zla”

Zlatni medvjed iranskom filmu “Nema zla”

Film “Nema zla” iranskog reditelja Mohamada Rasulofa dobitnik je Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, rekao je predsjednik žirija glumac Džeremi Ajrons.

Ovaj film, koji predstavlja studiju i kritiku smrtne kazne u Iranu, sniman je u tajnosti.

Rasulofu, koji u ovom filmu prati četiri osobe koje treba da izvrše egzekuciju, kao i njihove moralne izbore i odluke, Iran nije dozvolio da napusti zemlju i dođe u Berlin.

Njegova kćerka Baran, koja igra u ovom filmu, preuzela je nagradu u ime oca.

“Presrećna sam zbog ove nagrade, ali sam u isto vrijeme tužna jer je ona za jednog filmskog stvaraoca koji nije mogao da bude ovdje večeras”, rekla je Baran.

Srebrnog medvjeda, odnosno nagradu žirija, dobio je američki film “Nikad rijetko ponekad uvijek”, dok je Srebrnog mevdjeda u kategoriji najboljeg reditelja dobio reditelj iz Južne Koreje Hong Sansu za film “Žena koja je trčala”.

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je njemačka glumica Pola Ber za ulogu u filmu “Undin”, a istu nagradu za najboljeg glumca dobio je italijanski glumac Elio Đermano za ulogu u filmu “Sakriveni”.

Italijanski film “Loše priče” dobio je Srebrenog medvjeda za najbolji scenario.

Srpski film Srdana Golubovića “Otac”, dobio je dvije nagrade na ovogodišnjem 70. Berlinskom festivalu – nagradu publike u selekciji “Panorama” i nagradu Ekumenskog žirija, objavljeno je na sajtu Festivala.

You may also like
Vratili se drajv-in bioskopi u Iran poslije 40 godina
);