Home > Film > Zašto toliko volimo horore… Postoji najmanje 5 stvarno dobrih razloga

Zašto toliko volimo horore… Postoji najmanje 5 stvarno dobrih razloga

Žanr strave i užasa nije za svakoga, međutim, postoji veliki broj poklonika horora. Mnogi vole tihu jezu koja im prožima tijelo, opise raskomadanih tijela i košmarnih čudovišta koja vrebaju iz mraka i misteriju koja je neophodna svakoj horor priči.

Kada priupitate ljubitelja horora: “Zašto, o zašto to sebi činiš?”, kao odgovor obično dobijete enigmatičan, nehajan osmjeh i nekoliko riječi: “To ne može da se objasni”.

Sa portala Book Track smatraju da može, i stoga su prikupili pet glavnih razloga zbog kojih ljudi vole priče strave i užasa…

Navala adrenalina

Čitamo strašne priče da bi nam krv uzavrela a srce lupalo kao ludo. Naša tijela se prebacuju u režim „udri ili bježi”, naše disanje se ubrzava i kao na iglama čekamo šta će se dalje desiti. U osnovi, osjećamo se kao da smo popili trostruku kafu a potom energetsko piće, i taj osjećaj je fenomenalan, prenosi Laguna.

Zarad opstanka

Ako se ikada desi smak svijeta izazvan nekim zombi virusom ili invazijom drevnih vampira, moramo znati šta da radimo. U horor pričama ima sjajnih savjeta i tehnika, na primjer, roman “Drakula” nam objašnjava da vampira moramo probosti kocem kroz srce, a zatim ga obezglaviti.

Prirodna opijenost

Uzbuđenje izazvano čitanjem strašnih priča čini da se osećamo živim (življim). Hvaljen bio dopamin! Prilikom iskustava u kojima iskusimo strah ili uzbuđenje, naše tijelo oslobađa dopamin (hormon koji reguliše osjećanja, raspoloženje i našu sposobnost da se izborimo sa stresom i tjeskobom).

Osjećaj postignuća

Osjećate se prilično dobro kada shvatite da možete da podnesete užas, krv, klanje i napetost. Pobijelieli ste od straha, ali ste uspijeli da pročitate knjigu do kraja i spremni ste da to iskustvo ponovite.

Bjekstvo od svakodnevice

Putovanje u drugi svijet, makar on bio i svijet užasa, odličan je način da se odmorite od svakodnevih obaveza. Uz to znamo da je bezbjedno i možemo se sakriti pod ćebe kad god poželimo.

Bonus razlog

Osjetiti nešto ekstremno! Priče strave i užasa mogu vas odvesti do emocionalnih vhunaca. Osjećanja straha, ljutnje, frustracije, užasa, saosjećanja, iznenađenja i mnoga druga, preplave vas na način koji nam svakodnevni život uskraćuje. To može biti sjajno iskustvo.

A ako ste već ljubitelj, u komentarima nam pišite kakva su vaša iskustva. Koji je vaš razlog?

Izvor: Laguna

You may also like
Dodijeljene Zlatne maline najgorima u svijetu filma u 2020. godini
“Dara iz Jasenovca” ipak u trci za Oskara
“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”
Preminula glumica Mira Furlan
);