Home > Film > Kroz Zonu sumraka

Kroz Zonu sumraka

Ako nas je nečemu učila istorija na Balkanu to su tri vrlo jasne stvari:
1) Čuvaj se ćosavih muškaraca
2) Čuvaj se bradatih žena
3) Čuvaj se reizdanja kultnih filmova/serija

Moglo bi se reći da mi živimo sa te tri premise na Balkanu. Ova posljednja gore navedena će nama trebati ovdje. Prvo treba napomenuti da u svakom pravilu postoje izuzeci. Eto npr. znam tri dobra momka a ćosavi su. Ali ovdje ću govoriti o jednoj seriji koja je obilježila kako moje tako djetinjstva ljudi koji su danas šezdesetim i sedamdesetim godinama njihovih života.

Čast Hammer Horror produkciji koja nam je iznjedrila Kristofera Lija, Pitera Kašinga, velikog gospodina Vinsenta Prajsa; ali sve to pada u vodu kada čujete glas Roda Serlinga koji otvara epizodu riječima:

Postoji peta dimenzija, nepoznata čovjeku, ogromna kao svemir i vječna kao beskraj. To je prostor između svjetlosti i sjenke, nauke i praznovjerja. I nalazi se između ponora ljudskih strahova i vrha njenog znanja, ovo je dimenzija mašte. To je oblast koju nazivamo: Zona Sumraka!“

Jedino iskonskije od navedenog citata je bila legendarna muzika u uvodu epizoda istoimene serije. Odavno je već opšte poznata činjenica da je Holivud postao samo fabrika za reciklažu orginalnih ideja. Daj što više rimejkova legendarnih filmova, franšiza i naravno stripova. Šta god je tu valjalo, odavno je prohujalo s vihorom. Eto u prethodnih par godina su napravili i nove epizode za „Dosije X“ a takođe i za „Twin Peaks“. Ta prva povratnička sezona „Dosije X“ mi je gluplja nego serijal „Ćao Inspektore“, druga može proći. „Twin Peaks“ povratnička sezona, šta reći koju poslugu porati; jebi ga to je Dejvid Linč. Serija je čisti esid i psihotrip, ali valjda tako treba biti.

Dok su holivudski otaci vijećali koju sljedeću legendarnu seriju da recikliraju i podmetnu hipsterima kao „next big thing“ da onanišu na pseudo-individualnost, nekome pada na pamet da čaprka po zaostavštini „Zone Sumraka“. Kada se već otvorila fascikla te serije, koga uzeti za pisce serije sada?! Sud je pao na tri lica:
1) Simon Kinberg – svijetu poznat kao producent glamočkog megaspektakla o krompiru, „Marsovac“ (2015); takođe kao producent filmova poput „Logan“ (2017), „Mr. and Mrs. Smith“ (2007) i još nekih razbibriga filmova.
2) Marco Ramirez – u narodu rado viđen lik jer je isproducirao Netfliksovu seriju „Daredevil“ i od slijepog lika koji je bio dosadniji od seksa puževa napravio zanimljivu personu iz svijeta stripa.
3) Jordan Peele – ono što je najskeptičnije bilo u mojim očima, odabir čovjeka i glasa koji će naslijediti legendarnog Serlinga u najavi epizode. Ali mislim da je Peel odradio sjajan posao ovdje.

Do ovog dana (13.4.2019) izašle su tri epizode iz nove sezone kultne serije. I mogu samo reći da sam najpozitivnije iznenađen. Dočaran je taj osjećaj mistike, sveprisutne persone iz sjenke (čitaj: Đavo!), i vrlo dobro je urađena cjelokupna atmosfera serije. Dosta vjerodostojno je vraćen iz penzije napetost i „šta će se dogoditi sljedeće“ u seriji, osjećaj. Mislim da bi ovo moglo valjati čak i ako bi se napravila još jedna sezona.

Ono što me je najviše iznenadilo jeste u drugoj epizodi, kako je Adam Scott sjajno iznio glavnu ulogu. Vjerovatno svima najpoznatiji po ulozi smušenog činovnika Bena Vjata u seriji „Parks and Recreation“. Čovjek je predobro iznio lik u ovoj epizodi. Zaista neočekivano.

Ove tri epizode koje su do sada dostupne, su zaista iznenadile; bar ja sam iznenađen u velikoj mjeri. Mislio sam da će Holivud da donese još jedan reciklažni šrot i da usere i ukalja ime tako kultne serije koja mi je obilježila djetinjstvo i približila me maksimalno svijetu horor filmova i tmurne atmosfera… ali ne lezi vraže, ovaj put su odradili domaći zadatak dobro i sve kockice posložili da naprave fino djelo na korjenima legendarne franšize.

Autor: Aleksandar Saradžić

You may also like
“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”
Šta su poznati glumci i glumice radili prije nego što su postali slavni
Glumica Keli Preston preminula u 57. godini života
Prvi put u istoriji: Bioskopi zaradili NULA dolara
);