Home > Film > Težak život glumca: Loš odnos sa ocem, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubistva

Težak život glumca: Loš odnos sa ocem, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubistva

Nakon vijesti o smrti glumca Pitera Fonde, fanovi ove glumačke legende i dalje na društvenim mrežama izražavaju saučešće povodom njegove smrti.

Iako ga mnogi pamte po ulozi u filmu “Goli u sedlu” (Easy Rider) iz 1969. godine, ova holivudska ikona iza sebe ima ukupno 116 uloga, a osim glume, oprobao se i u ulozi reditelja, producenta i scenariste.

Ovaj predvodnik pokreta “Novog Holivuda” utabao je stazu brojnim kolegama i ostavio neizbrisiv trag u filmskoj industriji. Njegovo ime ostaće i te kako zapamćeno u istoriji filmske umjetnosti, uzimajući u obzir činjenicu da Piter potiče iz glumačke porodice. Sin je legendarnog holivudskog glumca Henrija Fonde, mlađi brat Džejn Fonde i otac Briždet Fonde.

Međutim, odrastanje u ovoj porodici bilo je sve samo ne jednostavno, a o tome je Piter Fonda detaljno pisao u svojoj biografiji “Don’t Tell Dad”.

Memoari počinju citatom vezanim za droge:

“Često govorim o različitim ilegalnim drogama koje sam probao. O njima pričam ležerno, ali svjestan sam žrtava. Postoje ljudi koji će popušiti samo jedan džoint i upasti u ponor zavisnosti. Ja sam imao sreću. Nemam zavisničku narav. Mnogi imaju. Lako možete sve da izgubite”, govorio je Fonda.

Njegova priča o drogama podstaknuta je raspravom koju je imao sa svojom ćerkom, glumicom Bridžet Fondom, koja mu je jednom prilikom rekla da se plaši da neće dugo da živi ako ne prestane da se drogira, što je on i uradio.

Glumac je često govorio i o svom djetinjstvu i teškom odrastanju koje je imao. Obožavao je svog oca, holivudskog velikana Henrija Fondu, ali nije imao dobar odnos sa njim. Njihova komunikacija je bila toliko ograničena da je Piter o smrti svoje majke i načinu na koji je umrla, saznao tek nakon mnogo godina od njene smrti. Saznao je da nije umrla od srčanog udara, već da se ubila nakon povratka iz psihijatrijske ustanove. Kao razlog se pominje i loš odnos i brak sa glumčevim ocem.

“Mislim da nikada nije trebalo da se uda za mog oca. Nije bio dobar prema njoj. Varao ju je sa ženom koja je od mene bila starija samo sedam godina, zaljubio se u nju i to je bilo izuzetno teško razdoblje za moju majku. Sjećam se da smo sjedeli za stolom, a suze su se slivale niz njeno lice. Moja baka i brat bili su tamo. Pamtim da je nedugo nakon toga odvedena u bolnicu”, ispričala je Džejn Fonda.

Na Piterovo pitanje šta se zapravo dogodilo sa majkom, otac mu je, učeći ga da vozi auto, samo odgovorio: “Bolje pazi na put”.

Smrt majke i emocionalno odsutan otac bili su previše za Pitera koji je kao adolescent pokušao da se ubije. Uzeo je pištolj i upucao se u stomak. Bio je to istovremeno ozbiljan pokušaj da okonča svoj život, ali i način da privuče pažnju svog oca, što nije uspio.

“Nikada nije pričao sa nama. Zajedničke večere bile su hladno ćutanje za stolom. Ljubav nam je pokazivao kroz ljutnju”, rekao je Piter.

Njegova sestra Džejn takođe se teško nosila sa nedostatkom ljubavi oca pa je vrlo rano razvila anoreksiju i bulimiju.

“Za takve probleme najčešće krive majke, ali u mom slučaju to je bio otac. Stidio me se i govorio mi da sam debela. Znala sam da me ne želi pored sebe jer ga je bilo sramota. To je govorio ljudima. Čula sam stvari koje je govorio o mom tijelu i to me je zauvijek promijenilo. Usput rečeno, sve njegove supruge patile su od poremećaja ishrane, uključujući i moju majku”, rekla je Džejn.

Odnos sa ocem negativno se odrazio i na Piterov bračni život. U svojoj biografiji otvoreno je priznao da su njegove brojne nevjere okončale njegov prvi brak.

Ali Piter je s godinama oprostio ocu i pokušao da objasni zašto je on bio hladan i odsutan.

“Porodica moga oca bila je gomila vjerskih fanatika. Vjerovali su da je bol, bila ona duševna ili fizička, moguće izlječiti isključivo molitvom. Plakanje nije bilo dozvoljeno. Moj otac je bio sramežljiv čovjek i do trenutka njegove smrti, znali smo samo sedam priča o njemu. Plašio se snažnih emocija, a na sceni je mogao da radi ono što nije mogao u životu jer su mu tu date riječi kojima je mogao da izrazi osjećanja. Jednostavno nam nije bio dostupan. Ali nije nas tukao i dobro smo jeli”, rekao je Fonda.

Ipak, istorija se djelomično ponovila u Piterovom odnosu sa njegovo dvoje djece iz tri braka: “Posao je uticao na moj odnos sa djecom, ali uvijek sam bio pun ljubavi”, izjavio je glumac.

Iako je stvorio neke kultne filmove, kao što je film “Goli u sedlu”, za koji je pisao scenario, nikada nije bio velika zvijezda kao njegova sestra i uvijek je bio u sjenci oca.

izvor: b92

You may also like
“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”
Šta su poznati glumci i glumice radili prije nego što su postali slavni
Glumica Keli Preston preminula u 57. godini života
Prvi put u istoriji: Bioskopi zaradili NULA dolara
);