Home > Film > Suzan Sarandon: “Oskari idu u ruke onome ko najviše plati”

Suzan Sarandon: “Oskari idu u ruke onome ko najviše plati”

Holivudska glumica Suzan Sarandon zna šta je potrebno da bi osvojili nagradu Oscar. Diva holivuda je istakla da zlatne statue idu u ruke samo onih koji imaju podršku “Harvija Vajnštajna ovog svijeta“.

Glumica se javnosti obratila na Toronto Internacionalnom film festivalu na svjetskoj premijeri ostvarenja “Blakcbird”. Ona je javnost rekla da je danas moguće osvojiti nagradu Oscar samo ako uložite velike količine novca u lobiranje.

“Iskreno filmovi danas su postali korporacije. Kada sam ja bila nominovana pet puta I osvojila jednom, nije bilo potrebe za plaćanjem nagrade i lobiranjem da bi osvojila zlatnu statuu”, rekla je Sarandonova.

Ona je dodala das u takve stvari danas skoro pa nemoguće, te da glumci i producenti ulažu mnogo novca da bi dobili ovu prestižnu nagradu.

“To se danas ne bi nikada moglo desiti”, reklaje Sarandonova aludirajuće na kampanje za nominacije koje traju punih šest mjeseci tokom kojih se organizuju takozvane privatne projekcije nakon kojih oni koji odlučuju o nagrada dobijaju poklone, pozive na luksuzne večere i mnoge druge aktivnosti koje doprinose odluci o “najboljem filmu”

Suzan Sarandon koja ima 72 godine je osvojila nagradu Akademije 1995. godine za ostvarenje “Dead Man Walking” nakon što je bila četiri puta nominovana.

Posljendjih nekoliko godina festival u Torontu je bio prva stepenica na putu ka Oscarima, a taj niz potvrđuju filmovi “Green Book” i “Oblik vode”.

Sarandonova je priznala da bi voljela da pobijedi sa ostvarenjem “Blackbird” u kojem igra bolesnu majku koja skončava svoj život.

“Uzela bih je sa zrnom soli, jer bih znala da je ta nagrada protiv, znate, bilo čega što Meril Strip radi ove godine”, istakla je Sarandonova.

Ona je dodala da sjajna gluma u manjim filmovima prosto nema šanse za takmičenje sa visokobudžetnim filmovima koje je opisala kao Harvbije Vajnštajne sedme umjetnosti.

Prije njegovog spektakularnog pada, Vajnštajn je viđen kao majstor lobiranja za Oscare sa velikim uticajem širom Holivuda.

Tada su kružile priče da je bilo potrebno da on napravi samo nekoliko poziva i filmovi kao što su “Šekspir u ljubavi” i “Umjetnik” bi osvojili nagrade.

Njegova vladavina je završila nakon što je više od 80 žena ga prijavilo za seksualno zlostavljanje, a među onima koje su ga prijavile su bile i zvijezde Anđelina Džoli i Ešli Džud.

Ove optužbe su i pokrenule stvaranje pokreta “#MeToo” koji je promijenio sliku Holivuda.

);