Home > Film > Reditelj Džejms Gan napravio listu preporuka: Koje filmove gledati u samoizolaciji?

Reditelj Džejms Gan napravio listu preporuka: Koje filmove gledati u samoizolaciji?

Ako ste u potrazi za filmovima koje ćete gledati dok provodite vrijeme u sigurnosti vašeg doma, onda će vam lista preporuka koju je sastavio reditelj Džejms Gan sigurno pomoći.

U normalnim okolnostima, vjerovatno biste otišli u kino i pobjegli od stvarnosti na nekoliko sati prateći radnju nekog filmskog ostvarenja. Ali, situacija je sada drugačija, te su mnogi aspekti naših života promijenjeni zbog pojave i širenja epidemije koronavirusa.

Odgađaju se koncerti, predstave, projekcije filmova, a ljudima se savjetuje da se zaštite tako što će izbjegavati fizički kontakt i ostati u sigurnosti svog doma. Kako se zabaviti?

Gan ima odgovor. Na Twitteru je objavio listu koju je nazvao “Quarantine and Chill”, te je svoje pratitelje počastio sa deset sjajnih filmskih naslova.

Lista počinje s filmom “Bob & Carol & Ted & Alice”, ostvarenjem koje je snimljeno 1969. godine. Slijedi film snimljen 2017. godine – “Villainess”, a zatim i “Pretty Poison” snimljen 1968. godine. Ukoliko ste ljubitelj filmova o zombijima, oduševiće vas “One Cut of the Dead”.

Film koji Gunn naziva “najljepšim filmom o uličnim bandama ikad”, snimljen je 1979. godine i nosi naziv “The Wanderers”, te je takođe dio njegove liste preporuka. Osim toga, preporučuje i film “Mother” reditelja Bong Džunn-hoa, snimljen mnogo prije Oscarom nagrađenog “Parasitea”, koji govori o majci koja u sebi gaji veliku, pomalo psihotičnu, ljubav za svog sina.

Spoj Nikolasa Kejdža i Eve Mendes na platnu nešto je što sigurno ne želite propustiti. Gan ovaj film naziva najboljim filmom 2000. godina, te kaže kako ga je preporučio svim svojim prijateljima. Nosi naziv “The Bad Liutenant: Port of Call – New Orleans”, a snimljen je 2009. godine.

Južnokorejski film “The Yellow Sea”, reditelja Na Hong-džina, snimljen je 2010. godine i nalazi se na osmom mjestu Ganove liste, dok odmah iza njega slijedi “Hail the Conquering Hero” koji datira iz 1944. godine, a čiji je reditelj Preston Starges.

“Vjerovatno bih mogao preporučiti svaki Prestonov film koji je ikad snimio, ali ovaj je najmanje popularan i moj najdraži”, opisao je Gan ovaj film.

Na kraju, Gan preporučuje film iz 1971. godine “Duck You Sucker (A Fistful of Dynamite)”, reditelja Sergia Leonea, dodavši kako je on jedan od njegovih omiljenih reditelja.

klix.ba

You may also like
Netflix obustavio snimanja svih filmova i serija
Nove komedije koje garantuju smijeh i zabavu
Najbolji filmovi 2019. po izboru magazina “Rolling Stone”
15 filmova koji su najveće nade u trci za ovogodišnjeg Oskara
);