Home > Film > Ratna drama “1917” pomela konkurenciju na dodjeli Bafta nagrada u Londonu

Ratna drama “1917” pomela konkurenciju na dodjeli Bafta nagrada u Londonu

Ratna drama “1917” bila je najveći dobitnik dodjele filmskih nagrada Bafta koja je održana u Albert Hallu u Londonu s ukupno sedam nagrada. Film koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu osvojio je Baftu za najbolji film, a reditelj Sem Mendes za najbolju režiju.

Sem Mendez

Među glumcima na 73. po redu svečanosti dodjele britanskih filmskih nagrada trijumfirali su Rene Zelveger i Hoakin Finiks.

Film “Joker” osvojio je tri nagrade, uključujući nagradu za najboljeg glumca za Hoakina Finiksa, dok je Rene Zelveger dobila nagradu Bafta za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Džudi Garland u biografskom filmu “Judy”. Za tu ulogu je Zelveger već osvojila nominaciju za Oskara i “ubrala” je svoj “Zlatni globus”.

Rene Zelveger

“Osjećam se vrlo počašćeno i privilegirano, ali moram reći da se i ja osjećam konfliktno, jer toliko mojih kolega koji su zaslužili nemaju istu privilegiju”, rekao je Finiks.

Južnokorejski film “Parasite” osvojio je dvije nagrade i to za originalni scenario i film koji nije na engleskom jeziku.

Reditelj Sem Mendes pobijedio je u jakoj konkurenciji Martina Skorsezea za film “The Irishman” te Bong Jun-Hoa koji je bio nomiran filmom “Parasite”.

Bred Pit je osvojio Bafta nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Kventina Tarantina “Bilo jednom u Hollywoodu”. Napravio je šalu o Brexitu u poruci koju je pročitala njegova kolegica Margot Robi.

Margot Robi

“Hej, Britanijo, čuo sam da si postala samac, dobrodošla u klub! Želim ti sve najbolje uz nagodbu razvoda”, čitala je glumica Bredovu poruku.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “For Sama” dok je zvijezdom u usponu proglašen Majkl Vard.

You may also like
Održana dodjela Zlatnih malina: Izabrani najgori od najgorih
73. dodjela filmskih nagrada BAFTA: Favorit je film “Džoker”
Održana 62. dodjela nagrada Grammy – Billie Eilish pomela konkurenciju
Održana 26. dodjela SAG nagrada, film “Parasite” odnio najbitniju nagradu
);