Home > Film > Psihološki triler mladih prijedorčana! “Da…” Kad te prošlost proganja!

Psihološki triler mladih prijedorčana! “Da…” Kad te prošlost proganja!

Pod pokroviteljstvom OSCE BiH, od 15. do 17. aprila VIVA škola filma bila je stacionirana u Prijedoru u Kinu “Kozara”. Saradnja s Kinom “Kozara” po drugi put urodila je plodom. Na filmsku radionicu prijavilo se osamnaestoro prijedorčana koji su u tri dana radionice stekli osnovna znanja iz sedme umjetnosti. Nekima je ovo prvi put da se susreću sa filmom i to na praktičan način. Već ima pretendenata koji žele upisati akademiju i u budućnosti se baviti filmom.

Učesnici radionice su timskim i kreativnim radom stvorili vlastiti film, psihološki triler što je zahtjevalo punu koncentraciju na setovima zbog zahtjevnih scena. Glavni protagonist filma doživljava saobraćajnu nesreću. Deset godina poslije ide na svoje vjenčanje ali ga progoni prošlost u liku male djevojčice. Svaki put kad stane pred matičara da izgovori sudonosno DA…prošlost mu se javi pred očima. To ne bi bilo ništa neobično da nije on jedini koji je vidi u ljudskom, dječijem obliku. Film je osim po temi drugačiji i po vrsti. U eri što kolorita i boja, mladi prijedorčani su se odlučili za crno-bijeli film čime je postignut efekat i artističkog filma. Da bi film bio potpuno autorski pobrinuo se polaznik Svetozar Kosanić koji je snimio autorsku muziku.

Ovaj film će zajedno sa drugim omladinskim filmovima nastalim na Viva filmskim radionicama, učestvovati na VIVA film festivalu od 18. do 21. septembra u Sarajevu i biće u konkurenciju za neku od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri Avtera BH, Canon, DJI, MekLine i mnogi drugi.

Viva filmske radionice su besplatne, trodnevne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina na kojima polaznici imaju priliku da se upoznaju sa svijetom filma iz prve ruke.

Prvog dana radionice polaznici uče osnove filma u filmskog jezika, od čega se film sastoji, koji kadrovi su zastupljeni više a koji manje u određenim epohama filma, zatim planove snimanja, sadržaj knjige snimanja, filmskim zanimanjima i najvažnije sinopsisu i scenariju. Pred kraj teorijskog dijela polaznici sami predstavljaju svoje ideje da bi se oko iste usaglasili i dodijelili filmske uloge.

Drugi dan radionice je praktičan i dinamičan. Shodno pretodno dodijeljenoj filmskoj ulozi polaznici duže profesionalnu opremu, rade vježbu seta i nakon uspješne vježbe pristupaju realizaciji svoje ideje, snimanju filma. Na samom snimanju uvjere se da je timski rad neophodan i to uvjerenje ostane im usađeno za neke buduće projekte.

Trećeg dana radionice pristupa se pregledavanju snimljenog materijala i samoj montaži. ukoliko je zamišljeno po scenariju snimaju se naratori i muzičke teme koje će popratiti određene scene na filmu.

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu.

Kod mladih polaznika razvijamo i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, gdje će imati priliku da se međusobno upoznaju, druže, razmjene iskustva s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru.

Da je projekat aktuelan i realan potvrđuju rezultati radionica protekle tri godine a 2017. godine: 20 Bh. gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, u radionicama je učestvovalo 294 mladih iz BiH. a 2018. 324 učesnika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta, a emituje se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”

Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Mekline, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.

You may also like
Munje Opet! Najavljen nastavak kultne domaće komedije (VIDEO)
ODRŽANO PRVO VEČE ŠA FESTA
Počinje prijedorski “ŠA fest”
Bechar5 iz Prijedora predstavili singl “Donji Dio Neba” (VIDEO)
);