Home > Film > Prve projekcije u Art bioskopu: Prikazani filmovi “Oj Krajino” i “Kostakurta” Saše Karanovića

Prve projekcije u Art bioskopu: Prikazani filmovi “Oj Krajino” i “Kostakurta” Saše Karanovića

U Art bioskopu Banskog dvora održano je autorsko veče SAŠE KARANOVIĆA, a publika je imala priliku da pogleda dva nagrađena kratkometražna filma: OJ KRAJINO i KOSTAKURTA (,,Bajka o Satankrajini”). Ovo je ujedno bila i prva filmska projekcija u Art bioskopu – novoj sceni za kulturne namjene u Banskom dvoru. Zbog velikog interesovanja publike Banski dvor će uskoro objaviti još jedan termin za projekcije ovih filmova.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović istakavši da je za prvu projekciju u Art bioskopu svjesno izabran afirmisani domaći autor jer je misija Banskog dvora da pored etabliranih regionalnih i svjetskih umjetnika konstantno radi i na promociji kvalitetnog domaćeg umjetničkog stvaralaštva.

Mladen Matović

-Nadamo se da će i Art bioskop, poput brojnih drugih prostora za kulturne namjene Banskog dvora, postati omiljeni kutak naših sugrađana u kojem će moći uživati u kvalitetnim programskim sadržajima – istakao je Matović.

Publiku je pozdravio i režiser Saša Karanović. On je pohvalio ideju o stavljanju u funkciju jednog ovakvog prostora u Banskom dvoru i izrazio nadu da će Art bioksop biti prostor gdje će se prikazivati studentski filmovi, kako bi mladi stvaraoci što prije počeli graditi odnos sa publikom.

Saša Karanović

SAŠA KARANOVIĆ je rođen u Sarajevu 1989. godine. Živi i radi u Banjaluci. Studirao je režiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Magistrirao filozofiju. Kao dio tima ,,Bosonoga” produkcije, iz Banjaluke, radio je kao pomoćnik reditelja na igranim serijama “Meso” i “Kosti”. “Kostakurta” je njegov drugi film. Sa filmom “Oj, Krajino” iz 2016. godine, osvojio je nagradu za najbolji bosanskohercegovački studentski film na Sarajevo film festivalu. ,,Kostakurta” je takođe nagrađena u Sarajevu, istom nagradom, 2019. godine, Specijalnom nagradom žirija na ,,Kustendorfu”, takođe 2019. godine, i Koskarom za najbolji film zemalja bivše Jugoslavije, bez Srbije,na Festivalu srpskog  filmafantastike.

You may also like
Džoni Dep u nastavku “Južnog vetra”?
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
Američka serija “The Ark” (Barka”) snima se u Srbiji
Policija se oglasila o skandalu na dodjeli Oskara (VIDEO)
);