Home > Film > Projekcija filma “Nacionalna klasa” u Art bioskopu Banskog dvora

Projekcija filma “Nacionalna klasa” u Art bioskopu Banskog dvora

U Art bioskopu Banskog dvora sutra sa početkom u 19 časova biće prikazan film NACIONALNA KLASA u režiji Gorana Markovića, a u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

„Nacionalna klasa“ je kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Glavne uloge u filmu tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić.

Bio je to prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića. Nastao je poslije „Specijalnog vaspitanja“. U životu doduše, nije postojao Flojd, ali jeste Fojt. To je bio nadimak režisera Branka Baletića, najboljeg Markovićevog prijatelja, koji je i sam u vrijeme prije snimanja filma učestvovao na relijima. Kroz njegov lik oslikana je sudbina generacije kojoj obojica pripadaju. Da bi se postigla autentičnost i uvjerljivost trkačkog ambijenta, na filmu su aktivno sarađivali najistaknutiji ljudi iz svijeta trka.

Dušan Tešić, novinar, koji je dugi niz godina bio hroničar onoga što se dešavalo na trkačkim stazama, ali i oko staza, imao je dvostruku ulogu. Prva je bila da evociranjem uspomena na razne trkačke anegdote pomogne u pisanju scenarija, a druga da, kao i na pravim trkama, u filmu igra spikera, koji na kraju filma saopštava da glavni junak, ipak, nije šampion.

Kolika je pažnja na snimanju poklonjena tome da trkački doživljaji budu vjerno opisani, svjedoči i to što su doajeni trkačkog sporta, Branimir Perić Džo i Marjan Kulundžić, bili angažovani kao savjetnici reditelja. Kulundžić se posebno starao da izrazi u žargonu, kao što je „đunta sa sitnim nutom“ i slično, budu autentični, i da se Bora Todorović, u ulozi Flojdovog mehaničara, u odgovarajućim scenama uvijek dohvati alata koji se zaista koristi za popravku „Fiće“. Njegova uloga startera trke u filmu pamti se po surovoj odluci: „Trka se poništava“. Inte­resantno je da uopšte nije bilo predviđeno da se Džo okuša kao glumac. Trebalo je da glumi Đorđe Nenadović, ali slučaj je htio da on zakasni na snimanje baš kada je ta scena bila na redu. Tada se Goran Marković iznervirao i rekao Periću: „Ti si pravi starter, ti ćeš da glumiš“. To se dogodilo u najuzbudljivijim trenucima snimanja filmske trke, na auto-kros stazi po­red stare ciglane na Zvezdari, specijalno konstruisanoj za potrebe filma.

Po ugledu na velike svjetske filmske hitove ovog žanra, gdje se takođe kao vozači poja­vljuju poznati asovi, važan detalj za ukupan imidž filma sastojao se u tome da glavnog junaka dublira glavni automobilista tog vremena. Flojda je u trkačkim scenama dublirao Pavle Komnenović, najtrofejniji srpski automobilski as. On je u to vrijeme već vozio formulu, pa je akterima za snimanje pozajmio i svoju opremu, atraktivnu kacigu, vatrostalne rukavice i dva zaštitna kombinezona koje, u to vrijeme ostali trkači nisu imali. Komnenović je dublirao i Flojdovog najljućeg rivala koji u jednom trenutku slijeće sa staze. Pošto je rival bio bolje opremljen od Flojda, imao je i ljepša kola. Njegov auto je bio pozajmljen od poznatog hokejaša Partizana, Bojana Bertuša, a Komnenovićeva uloga bila je ne samo da atraktivno vozi, nego i da atraktivno sleti sa staze u okolnu njivu, ali tako da ne napravi štetu na jednom od najljepših, „fića“ pripremljenih za sezonu stvarnih trka u Nacionalnoj klasi koja je tih dana trebalo da počne.

U čuvenoj sceni tuče u filmu učestvuje još jedan as srpskog auto-moto sporta, Momir Filipović, koji je donio Crvenoj Zvezdi prvu titulu prvaka na kružnim trkama. Osim trke na sjajno improvizovanoj stazi, koja je djelo scenografa Miljena Kljakovića, uzbudljive scene iz vožnje postoje u filmu još u dva navrata. Oba puta za volanom je bio drugi dubler Dragana Nikolića, Milorad Jakšić Fanđo. Jakšić je bio idealan spoj trkačkog i glumačkog svijeta, jer je kao poznati snimatelj, i sam vozio trke. On se nalazio za volanom „BMWa“, koji se okreće „pod ručnom“ za 180 stepeni da bi izbjegao Flojdovog „fiću“ u poznatoj sceni ispred Šumatovca, ali vozi i Fijat 132 koji Flojd pozajmljuje od oca svoje devojke, da bi impresionirao svoju drugu devojku. Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa Vip Mobajl i producentom Centar film je restaurisala ovaj filmski klasik.

You may also like
Vanja Mišić i Sanja Čolić Zelić koncertima u Art dvorištu Obilјežavaju 10 godina zajedničkog rada
Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru
Počele pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”
Promocija zbirke pjesama “LJUBAV, SAMOĆA, TIŠINA” u Vijećnici Banskog dvora
);