Home > Film > Preminula glumica Mira Furlan

Preminula glumica Mira Furlan

Poznata glumica i legenda glume na prostorima bivše Jugoslavije Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu.

Proslavljena glumica bolovala je od bolesti Zapadnog Nila zbog virusa koji joj je prenio zaraženi komarac.

Kako vecernji.hr saznaje od izvora bliskih porodici, glumica je bolovala već duže vrijeme. Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD pružena najbolja moguća ljekarska briga, bolest je, nažalost, bila jača.

Ona je preminula u srijedu, 20. januara, ali vijest je danas objavljena.

Mira Furlan rođena je 7. septembra  1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz pozorišne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima „U raljama života“ (R. Grlić, 1984), „Otac na službenom putu“ (E. Kusturica, 1985), „Za sreću je potrebno troje“ (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama „Putovanje u Vučjak“, 1986., „Tuđinac“, 1990. E. Galića).

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u pozorištu  (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

“Ovo je noć velike tuge, jer je naša prijateljica pošla putem gdje je ne možemo doseći. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga za podijeliti sa svemirom”, objavio je Majkl Straczinski, autor naučno-fantastične serije „Babylon 5“.

Iskreno saučešće porodici i kolegama.

Podatci o glumici preuzeti iz Jugoslovenske enciklopedije filma.

You may also like
Džoni Dep u nastavku “Južnog vetra”?
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
Američka serija “The Ark” (Barka”) snima se u Srbiji
Policija se oglasila o skandalu na dodjeli Oskara (VIDEO)
);