Home > Film > Predstavljen “ART BIOSKOP” – Nova scena Banskog Dvora

Predstavljen “ART BIOSKOP” – Nova scena Banskog Dvora

Danas je u Banskom dvoru u Banja Luci predstavljen novi prostor za kulturne namjene ART BIOSKOP. 

Prostor ART BIOSKOP predstavlja kamernu bioskopsku salu, sa kapacitetom od 50 mjesta, koja će prevashodno biti namijenjena za projekcije umjetničkih, dokumentarnih i studentskih filmova, odnosno svih onih filmova koje ne možemo vidjeti u tzv. komercijalnim bioskopima. 

ART BIOSKOP  je inače treća scena za kulturne namjene koju je Banski dvor pokrenuo od 2017. godine. Polovinom 2017. godine otvoreno  je ART DVORIŠTE  – scena za realizaciju programskih sadržaja na otvorenom, u 2018. godini otvorena je ART TERASA, takođe još jedna scena za organizaciju programskih sadržaja tokom ljeta, dok je krajem 2019. godine završena  i adaptacija prostora ART BIOSKOPA. 

Prve projekcije u „ART BIOSKOPU“  započeće već u mjesecu februaru, a svi zainteresovani će se moći upoznati sa konkretnim programom već 1. februara, kada Banski dvor tradicionalno objavljuje svoj mjesečni program.

Na današnjoj konferenciji za medije istaknuto je da se iza Banskog dvora nalazi jedna od najuspješnijih sezona u kojoj  realizovano više od 120 programskih sadržaja (muzičkih, likovnih, književnih i dramskih) u vlastitoj produkciji. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor Banskog dvora Mladen Matović

“Uspješno su organizovana tri festivala koja su doživjela svoje drugo izdanje (Internacionalni muzički festival Jesenja sonata, festival džez muzike Intime Jazz Fest i Festival Stand up komedije) u okviru kojih smo ugostili neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne i svjetske umjetničke scene. Ponosni smo na maksimalnu posjećenost svih događaja u našoj organizaciji i to samo pokazuje da Banjaluka itekako ima publiku koja voli kulturu i umjetnost potrebno joj je samo ponuditi kvalitet i na adekvatan način ispromovisati to što radite. Na samom kraju, želim posebno da naglasim da se ništa od svega navedenog ne bi desilo da novi koncept rada ustanove 2017. godine nije dobio punu podršku Grada Banja Luka i Gradonačelnika Igora Radojičića koji su, evo, pune tri godine istinski vjetar u leđa svim aktivnostima Banskog dvora i vjerujem da će tako biti i u budućnosti”, rekao je director banskog dvora – Kulturnog centra,  Mladen Matović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić  pohvalio je rad i bogat programski sadržaj Banskog dvora u proteklom periodu, nazvavši je epicentrom svih kulturnih dešavanja u Gradu Banja Luka. Ovom prilikom gradonačelnik je najavio i skorašnje otvaranje još jednog prostora za kulturne namjene u Banskom dvoru, a riječ je o stalnoj izložbenoj postavci iz doba Vrbaske banovine, koja bi trebalo da bude otvorena do kraja tekuće godine.

You may also like
Vanja Mišić i Sanja Čolić Zelić koncertima u Art dvorištu Obilјežavaju 10 godina zajedničkog rada
Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru
Počele pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”
Promocija zbirke pjesama “LJUBAV, SAMOĆA, TIŠINA” u Vijećnici Banskog dvora
);