Home > Film > Održana 26. dodjela SAG nagrada, film “Parasite” odnio najbitniju nagradu

Održana 26. dodjela SAG nagrada, film “Parasite” odnio najbitniju nagradu

Svečana dodjela nagrada Udruženja filmskih i televizijskih glumaca (SAG Awards) održana je 26. put u Los Anđelesu, a okupila je najpoznatija holivudska glumačka imena.

“Parasite” je postao prvi film na stranom jeziku, koji je u nedjelju naveče osvojio nagradu SAG-a za najbolji glumački ansambl.

Najprijatnije iznenađenje večeri bili su mnogobrojni govori o prihvatanju, koji su gotovo bili lišeni politike, osim primjedbe Roberta Denira, nakon primanja nagrade za životno djelo.

Južnokorejski film “Parasite” bio je u centru pažnje tokom cijele ceremonije, a pet članova glumačke ekipe bili su na pozornici, kako bi prihvatili nagradu.

“Velika mi je čast primiti ovu nagradu pred tako nevjerovatnim glumcima, kojima se oduvijek divim. Nikada neću zaboraviti ovu nevjerovatnu noć”, rekao je glumac Song Kang Hu.

Reditelj Bong Joon Ho je vidno ponosan pratio dodjelu prestižnih nagrada sa svog mjesta u publici.

Ceremonija dodjele SAG nagrada se pomno pratila, dijelom zato da bi se utvrdilo kako bi se mogla odvijati dodjela nagrada Oscar, iako film “1917” za kojeg mnogi pretpostavljaju da bi mogao dobiti najveću glumačku nagradu, nije bio među SAG-ovim kandidatima.

Hoakim Finiks i Rene Zelveger, dobili su glavne glumačke nagrade za uloge u filmovima “Joker” i “Judy”, Hoakim glumeći negativca iz stripa, a Rene pjevačicu Džudi Garland.

Nakon niza političkih orijentisanih govora na dodjeli Zlatnih globusa ranije ovog mjeseca, sinoćna ceremonija je bila mnogo više usmjerena na lični aspekt nego politički.

Sporedne nagrade pripale su očekivanim filmskim favoritima, pošto su Laura Dern i Bred Pitt dobili nagrade za filmove “Bračna priča” i “Bilo jednom u Holivudu”.

Pit je svoj govor otvorio duhovitom opaskom, da novo postignuće mora dodati na svoj Tinder profil, a njegova bivša supruga Jennifer Aniston, kasnije je pokupila trofej za backstage dramu “Morning Show”, osvojivši prvu filmsku nagradu za novi programski servis Apple TV+.

Amazon je dobio svoju drugu nagradu za najbolji komični ansambl za “Čudesna gospođa Maisel”, a Netflixova istorija britanske kraljevske porodice “Kruna”, prvi put je okrunjena za najbolji dramski ansambl.

U međuvremenu, Piter Dinklidž je pobijedio prvi put, poslije 6 nominacija, za ulogu u HBO seriji “Igra prijestolja”.

Još jedan dokaz da je Holivud sklon uživanju u gledanju vlastitih priča, je podatak da su Sem Rokvel i Mišel Viliams prepoznati u kategoriji filmova/miniserija za “Fosse/Verdon”.

Iako su SAG nagrade jedina televizijska ceremonija koja nagrađuje odjednom glumce, pisce, reditelje i producente, nije najpouzdaniji barometar u smislu predviđanja Oskar nagrada.

Filmske i TV nagrade za najbolji kaskaderski ansambl pripale su filmovima “Osvetnici: Kraj igre” i “Igra prijestolja”.

izvor: Ultra.ba

You may also like
Ovaj film je najveći promašaj godine (VIDEO)
DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata
Al Paćino kao sveštenik u novom hororu “Ritual”
Autori Simpsonovih “ubili” lika koji je 35 godina bio “maskota” popularne serije…
);