Home > Film > Nikad nije sigurno šta će prodati film

Nikad nije sigurno šta će prodati film

U Holivudu se sve vrti oko novca. Studiji žele da ostvare visoke profite od prodaje bioskopskih ulaznica, glumci žele da dobro zarade, a režiseri žele adekvatan budžet za svoju viziju filma. Naravno, rijetko se dešava da baš svi oni dobiju ono što hoće.

Uglavnom su filmadžije ti koji izvise. Ipak, ponekad se dešava da i s relativno mizernim budžetom i lošom promocijom od strane studija neka ostvarenja ipak postanu veliki hitovi. U narednim redovima ćemo vam otkriti neke od takvih filmova.

“Ritam ludila” (2014)

Drama “Ritam ludila” iz 2014. godine koja govori o odnosu jednog talentovanog džez bubnjara i njegovog veoma agresivnog učitelja je koštala svega 3,3 miliona dolara. Film je na bioskopskim blagajnama zaradio gotovo petnaest puta više novca odnosno 49 miliona dolara, a na kraju je i nagrađen sa tri statue “Oscara” i jednim “Zlatnim globusom”. Tvorci i producenti su kasnije priznali da niko nije očekivao ovako veliki uspjeh filma.

“Moje veliko grčko vjenčanje” (2002)

Kreatorima ovog filma je pošlo za rukom da za pet miliona dolara snime dopadljivu romantičnu komediju o ljubavi između jedne Amerikanke grčkog porijekla i njenog izabranika, tipičnog predstavnika više srednje klase američkih protestanata. Kako to obično biva u ovakvim filmovima, roditelji glavne junakinje se protive njenoj odluci da se uda za muškaraca koji nije Grk. Koliko god da ova priča zvuči izlizano, publika nije mogla da odoli filmu i omogućila mu je da postane romantična komedija s najvećom zaradom u SAD ikada ukupno 241 milion dolara.

“Dobri Vil Hanting” (1997)

Scenario ovog filma je prošao kroz mnoge ruke prije nego što je završio u studiju “Miramax”, a i ovaj studio nije bio spreman da u film uloži više od 10 miliona dolara. “Dobri Vil Hanting” je priča o jednom mladom genijalcu koji radi kao domar na čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju. Glavne uloge u filmu tumače Robin Vilijams, Met Dejmon i Ben Aflek. Posljednja dvojica su ujedno i autori scenarija i za svoj rad na njemu su nagrađeni “Oscarom” na ceremoniji 1997. godine. Film je imao izuzetno uspješan bioskopski život i do kraja prikazivanja je zaradio 226 miliona dolara.

“Pročišćenje” (2013)

“Pročišćenje” je niskobudžetni horor, a koštao je svega tri miliona dolara. Upravo ovakav budžet u filmskoj industriji mnogi smataju nedovoljnim za upuštanje u bilo kakav projekat. Ovo je bio film koji prikazuje viziju budućnosti SAD u kojoj je na vlasti totalitarna politička partija koja stavnovnicima zemlje daje mogućnost da jednom godišnje u periodu od 12 sati krše zakon bez poslijedica. Film je zaradio 89 miliona dolara i iznjedrio dva nastavka, jedan prikvel i popularnu televizijsku seriju. Studio koji je tada vršio promociju ovog ostvarenja je javnosti priznao da nije znao da će publika ovako da zavoli film, te da bi sigurno uložili mnogo više i u realizaciju i promociju.

Nezavisne novine/David JOJIĆ

You may also like
“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”
Šta su poznati glumci i glumice radili prije nego što su postali slavni
Glumica Keli Preston preminula u 57. godini života
Prvi put u istoriji: Bioskopi zaradili NULA dolara
);