Home > Film > Neda Arnerić ostavila trag na banjalučkoj pozorišnoj sceni

Neda Arnerić ostavila trag na banjalučkoj pozorišnoj sceni

Ostali smo bez nezaboravne Nede Arnerić. Velika glumica preminula je u svom stanu u Beogradu,u 67. godini života. Iza sebe je ostavila pregršt sjajnih, pretežno filmskih, uloga koje je odigrala u prebogatoj umjetničkoj karijeri.

Sjajna Neda ostaće u sjećanju i banjalučkoj kulturnoj javnosti kao pozorišna glumica, mada je rijetko nastupala u ovoj glumačkoj formi – na “daskama koje život znače”. Potpisnik ovih redova intervjuisao je Nedu Arnerić sredinom 70-tih godina prošlog vijeka. Tada – mlada i izuzetno šarmantna Neda – šokirala je kulturnu javnost bivše zemlje ulazeći u vezu sa bardom Yu glumišta Radetom Markovićem. Na poziv tadašnjeg direktora Narodnog pozorišta Bosanske krajine, danas RS, Predraga Dinulovića Rade Marković gostovao je u jednoj predstavi u glavnoj ulozi. U Banjaluku je poveo svoju novu “pratilju” Nedu Arnerić kojoj je Dinulović dodijelio epizodnu ulogu u istoj predstavi.

Iz kulturne rubrike “Večernjih novosti” (list za koji sam radio) dali su zadatak da intervjuišem Nedu i da je pitam – otkud ona 100 posto filmska i TV glumica na pozorišnoj sceni?

Razgovarali smo u bašti hotela “Bosna”, a sjajna Neda je bila u fokusu pažnje posebno muške populacije koji su sjedili za susjednim stolovima.

Pamtim da je bila ekstra raspoložena, nasmijana i nevjerovatno šarmantna u dugoj haljini pastelnih boja.

“Otkud ja u pozorištu? Pa za umjetnika svaka scena – filmska ili pozorišna – pravi je izazov. A ja sam žena koja voli izazove”, kroz neodoljiv osmjeh – po sjećanju potpisnika – rekla je filmska heroina koju smo svi voljeli.

Predstava sa Nedom i Radetom nije imala dug vijek. Skinuta je sa repertoara poslije premijere i tek dvije reprize. Razlog, zauzetost pomenutih glumaca u filmskim projektima.

Nenad Novaković, v.d. direktora NP RS, rekao je za portal banjaluka.com da je Neda Arnerić tokom ratnih 90-tih godina zajedno sa Miodragom Krivokapićem – Brikom često bila gošća ovog teatra.

“Uprkos ratnim i olovnim vremenima Neda i Miodrag su rado dolazili u Banjaluku i svojim ulogama bar na trenutak su uljepšali taj ratni period. Hvala im”, rekao je Novaković.

izvor: Banjaluka.com / Autor: Slobodan Pešević

You may also like
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Devetke stižu na Freshwave!
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
);