Home > Film > Maestro horora: Džon Karpenter dobio “Zlatnu kočiju” u Kanu

Maestro horora: Džon Karpenter dobio “Zlatnu kočiju” u Kanu

Američki reditelj Džon Karpenter, majstor fantastike, dobio je tokom ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, “Zlatnu kočiju”, nagradu koju dodjeljuje francusko Udruženje reditelja.

“Nikada nisam pomislio da će moji filmovi imati takav uticaj kasnije”, rekao je Karpenter i dodao da mu je čast što je primio to priznanje.

Francusko udruženje reditelja od 2002. dodjeljuje nagradu tokom Kanskog festivala. Priznanje je dobilo ime “Zlatna kočija” po istoimenom filmu Žana Renoara i dodjeljuje se rediteljima koji uvode novine u svojim ostvarenjima.

Karpenter, koji se bavi nezavisnom kinematografijom, takođe je scenarista, producent i muzički kompozitor. Tokom 40 godina karijere snimio je horor i naučnofantastične filmove svjetski poznate, kao što su “Noć vještica” (Halloween), “Stvor” (The Thing), “Bjekstvo iz Njujorka” (New York 1987)…

“Zlatnu kočiju” je prošle godine dobio Martin Skorseze.

Međunarodni filmski festival u Kanu počeo je projekcijom ostvarenja “The Dead Don’t Die” (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film “Čudnije od raja”.

Novi film reditelja je na spisku od 21 ostvarenja koja se takmiče za Zlatnu palmu. Kanski festival ove godine traje do 25. maja.

izvor: beta

);