Home > Film > “Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”

“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”

Ukoliko niste sasvim mentalno i emotivo spremni za uznemirujuće i teške situacije, nemojte gledati film “Dara iz Jasenovca” već sačekajte momenat kada to budete u stanju, navodi se u jednoj od najafirmativnijih recenzija srpskog filma objavljenoj na portalu “Loud and clear” (Glasno i jasno).

Dajući filmu najveće ocjene, autor Tadeuš Batri navodi da je prethodno pročitao negativnu kritiku filma u “Varajetiju” i da je pregledao različite ocjene filma i sporenja oko njega, te zaključio da je riječ o izvrsnom ostvarenju sa sjajnom fotografijom, odličnom režijom i muzikom i, iznad svega, sjajnom glumom djece.

Filmska ekipa zaslužuje aplauz za ono što je ostvarila, a posebno za otkrivanje izuzetne djece – glumaca, posebno Biljane Čekić, koja je sjajno dočarala lik djevojčice koja gubi djetinju nevinost u koncentracionom logoru i stoički podnosi sudbinu pod velikom logorskom okrutnošću štiteći brata.

“Dara iz Jasenovca” je vizuelno moćan film, a režiser Predrag Antonijević je uradio hvale vrijedan posao odlično pokazujući lepezu likova – od ustaša, Srba do drugih ličnosti unutar logora, koji zauzimaju različite pozicije.

Ono što ustaše čine ljudima i djeci izaziva isti efekat kao kod gledanja “Šindlerove liste” Stivena Spilberga – “Ovo je najsadističkiji film koji sam ikada gledao”, navodi autor osvrta.

Neki će možda tvrditi da ovaj film prenaglašava i favorizuje tamne momente, ali mora se reći da je riječ o istinitim dešavanjima zasnovanim na svjedočenjima iz prve ruke onih koji su bili u Jasenovcu, ističe se u tekstu.

Ako izgleda da, zbog teme i načina prikaza zločina, film zvuči kao srceparajući – to je zato što i jeste, navodi se u velikom prikazu “Dare iz Jasenovca” objavljenom na portalu “Loud and clear”.

Film se prikazuje na redovnom repertoaru jednog broja američkih bioskopa, a režiser Predrag Antonijević najavljuje da će ostvarenje biti na mnogim američkim i svjetskim univerzitetima kao edukativno gradivo u izučavanju Holokausta.

Istovremno, broj pozitivih prikaza uveliko nadmašuje negativne kritike date u “Varajetiju” i “Los Anđels tajmsu”. 

Izvor: Srna

You may also like
Ovaj film je najveći promašaj godine (VIDEO)
DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata
Al Paćino kao sveštenik u novom hororu “Ritual”
Autori Simpsonovih “ubili” lika koji je 35 godina bio “maskota” popularne serije…
);