Home > Film > Kritičari oduševljeni serijom Fallout: Ne postoji ništa poput ovoga

Kritičari oduševljeni serijom Fallout: Ne postoji ništa poput ovoga

FALLOUT je najnovija adaptacija videoigre koja je stigla na male ekrane, a sudeći prema prvim recenzijama, gledaoce čeka pravo remek-djelo.

Seriju nastalu po popularnom istoimenom serijalu igara stvorili su Ženeva Robertson-Dvoret i Gram Vagner, dok su izvršni producenti Džonatan Nolan i Lisa Džoj ,koji su radili na “Westworldu”. Serija ima osam epizoda, a radnja Fallouta smještena je 219 godina nakon nuklearnog rata.

Serija prati priču o tri glavna lika. Prva od njih je Lusi (Ela Purnel), mlada žena koja je cijeli život provela u samoodrživom podzemnom bunkeru s drugim bogatim članovima društva te zbog misije mora izaći na površinu. 

Drugi je Gul (Valton Gogins), koji je tokom nuklearnog rata bio izložen radijaciji te je postao izobličen, besmrtni ratnik, jedan od glavnih odmetnika postapokaliptičnog Divljeg zapada.

Posljednji lik je vojnik Maksimus (Aron Moten), koji je odrastao na površini i postao član grupe ratnika, Bratstva čelika.

Pohvale kritičara

S obzirom na to da Fallout franšiza videoigara postoji gotovo tri decenije te ima brojne nastavke i ogromnu bazu obožavalaca, postojala su ogromna očekivanja od serije, koja je proglašena jednom od najiščekivanijih serija ove godine. Ali, sudeći prema reakcijama kritičara, očekivanja su i više nego ispunjena.

“Odabirući novu priču koja se odvija u Fallout svijetu, serija je mješavina avanture i misterije, poput zagonetke, s više nego dovoljno akcionih scena da zadovolji one vjerne RPG-u. Zabavno je i samo ponekad prekomplikovano”, tvrdio je Keli Lavler za USA Today.

“Tvorci serije odradili su tako besprijekoran posao osmišljavajući svijet Fallouta da se čini kao da likovi koračaju pričama i zadacima koje ste sami iskusili na ovaj ili onaj način”, rekao je Taner Dedmon u recenziji za ComicBook.com.

“Prva polovina Fallouta nesumnjivo je najjača, dok se Lusi pokušava uhvatiti u koštac s lažima koje joj govore o svijetu pri čemu se jedva održava na životu. Ipak, iako se priče predugo zadržavaju na manje uzbudljivim mjestima, gledaoci jedva čekaju vidjeti kako će se otkriti različite misterije i tajne površine i stanovnika. Bizaran, ali jako zabavan, Fallout nije sličan ničemu što ste vidjeli, a samo iz tog razloga nećete moći skrenuti pogled”, stoji u Varietyjevoj recenziji.

“Ljubavno pismo obožavateljima”

“Što se tiče priče, Fallout pametno izbjegava pokušaje prilagođavanja specifičnih priča ili sporednih misija iz bilo koje igre, već radije smišlja novu radnju smještenu u bogati i poznati krajolik”, piše Brajan Lojd za entertainment.ie.

“Fallout je pametna, uvrnuta apokaliptična odiseja koja se uzdiže i kao adaptacija videoigre i kao samostalna serija”, rekla je Lauren Kotes u svom osvrtu za The Spool.

“Serija je jasno posvećena tome da bude adaptacija Fallouta, ljubavno pismo obožavateljima, bez sumnje, dok još uvijek otvara vrata gotovo svima ostalima koji su dovoljno hrabri da uđu unutra”, ustvrdio je Džon Negroni za TV Line.

“Trenutno nema ništa poput Fallouta na televiziji, i to je dobra stvar”, zaključio je Teres Lakson u svojoj recenziji za Collider.

Serija trenutno ima 93% pozitivnih recenzija kritičara na Rotten Tomatoesu, a moguće ju je pogledati na Amazon Primeu.

You may also like
Dvije decenije od emitovanja finala serije “Prijatelji”
“Nema loše epizode, a kamoli loše sezone” Ovu seriju na Netfliksu upoređuju s “Igrom prestola”
Najgledanija Netfliksova serija u Srbiji izaziva šok i jezu (VIDEO)
Autori Simpsonovih “ubili” lika koji je 35 godina bio “maskota” popularne serije…
);