Home > Film > “Joker” dobio “Zlatnog lava” u Veneciji

“Joker” dobio “Zlatnog lava” u Veneciji

Mračna drama “Joker” reditelja Toda Filipsa, o porijeklu negativca iz serijala o Betmanu, u subotu je osvojila “Zlatnog lava” na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Betmanovog neprijatelja glumi Hoakin Finiks, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Džokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

Vojna drama Romana Polanskog “J’accuse” (“Optužujem”) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu “Dreyfus” u Francuskoj s kraja 19. vijeka. Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Askaride za film “Gloria Mundi” u režiji Roberta Guediguiana.

Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luka Marineli za ulogu u drami “Martin Eden”. Riječ je o adaptaciji romana Džeka Londona pod redateljskom palicom Pietra Marsela.

“Srebrnog lava” za najbolju režiju dobio je švedski autor Roj Anderson za film “About Endlessness”.

Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film “N°7 Cherry Lane”.

Posebnu nagradu žirija dobio je film “La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta” (“Mafija nije više što je bila”), a autor je Talijan Franko Maresko.

Nagradu “Marselo-Mastroiani” za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Tobi Valas za “Babyteeth” redateljke Šenon Marfi.

Zlatnog lava za životno djelo dobili su španski redatelj Pedro Almodovar i britanska glumica Džuli Endrunvs.

You may also like
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Munje Opet! Najavljen nastavak kultne domaće komedije (VIDEO)
);