Home > Film > “Hotel Balkan” otvara svoja vrata

“Hotel Balkan” otvara svoja vrata

Hotel „Balkan“ je radio do četiri ujutro. Možda ne baš slučajno, s obzirom da je imao jednak broj soba, sa isto toliko kreveta, ali i restoran i dobru kuhinju…

Priča nas vraća vijek unazad, kada se u strogom centru Banjaluke uzdizao hotel „Balkan“, u vlasništvu Srpske crkvene opštine. Ova „uglovka“ je svojim fasadama grlila Gospodsku ulicu i Carski drum, a izgledom i konstrukcijom predstavljala arhitektonski akcenat u tom dijelu grada.

Od 1930. godine, kada je zajedno sa zgradom Bogoslovije i kućom apotekara Roberta Bramera srušen radi izgradnje Banske palate, ovaj hotel je do danas živio kroz stare fotografije i razglednice, podsjećanja na istoriju Vrbaske banovine i zapise hroničara. Sada, na svojevsrtan način, ponovo otvara svoja vrata, i to zahvaljujući filmskim znalcima koje okuplja „Bosonoga produkcija“ iz Banjaluke, odlučnim da kroz serijsko ostvarenje „Hotel Balkan“ dašak prošlosti presele u savremeno doba.

„Kroz priču o vlasnicima hotela ‘Balkan’, njihovim porodičnim odnosima, generacijskom jazu, borbi za nasljedstvo, grijesima i tajnama koji ih okružuju, donosimo i djelić istorije Banjaluke, jer je to staro hotelsko zdanje, na neki način, poslužilo kao inspiracija. Uz to, za potrebe snimanja ove serije radili smo istorijska istraživanja i u više navrata koristili podatke do kojih smo došli te sva ta znanja nastojali uklopiti u za nas jednu potpuno novu, ali samo naizgled laku formu“, ističe Saša Hajduković, reditelj druge ekipe serije.

Zato i ne čudi da je u fokusu radnje porodični biznis ugledne banjalučke porodice Kuruzović, kako se prezivao upravnik jedne gostionice iz istog perioda, koja je takođe bila vlasništvo Srpske crkvene opštine. Ipak, većina onoga što će gledaoci moći da vide u ovoj telenoveli, serijskom projektu Telekoma Srbije, koji je sniman u filmskom studiju „Bosonoga produkcije“ u Blaškom, nadomak Banjaluke, smješteno je u sadašnjost i sliči pričama mnogih porodica, po onoj Tolstojevoj – Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.

„U želji da nastavimo tradiciju da u vaše domove donosimo vrhunski serijski i televizijski sadržaj, Telekom Srbija s ponosom najavljuje skoro emitovanje prve epizode telenovele ‘Hotela Balkan’, za koju vjerujem da će jednako biti dopadljiva i publici i kritici“, najavio je Vladimir Lučić, koordinator Telekom Srbija grupe za internet i multimediju.

Sve tajne Kuruzovića će biti razotkrivene na Superstar TV-u, gdje emitovanje telenovele „Hotel Balkan“ počinje ove jeseni.

You may also like
Dvije decenije od emitovanja finala serije “Prijatelji”
“Nema loše epizode, a kamoli loše sezone” Ovu seriju na Netfliksu upoređuju s “Igrom prestola”
Kritičari oduševljeni serijom Fallout: Ne postoji ništa poput ovoga
Najgledanija Netfliksova serija u Srbiji izaziva šok i jezu (VIDEO)
);