Home > Film > „Hotel Balkan“ kraj tanana šadrvana

„Hotel Balkan“ kraj tanana šadrvana

Hotel Balkan - Vid Kuruzović

Znate li koji veliki svjetski pjesnik je autor ove čuvene sevdalinke?

„Kraj tanana šadrvana gdje žubori voda živa, šetala se svakog dana sultanova kćerka mila…“

Nazvana po plemenu Azra – „Der Asra“ je jedna od najljepših ljubavnih legendi na Orijentu. A ta legenda kaže da mladići iz plemena, ukoliko nemaju dozvolu ili nisu u mogućnosti da ostvare svoju ljubav prema voljenoj ženi, odlaze u pustinju ili u rat kako bi što prije umrli zaljubljeni. Oni ne žive živote bez ljubavi.

Upravo ta legenda je inspirisala jednog od najvećih svjetskih pjesnika, Nijemca Hajnriha Hajnea. Nastala je 1845. godine, za vrijeme Hajneovog boravka u Parizu, a kao posljedica njegove opčinjenosti Orijentom koji je u pjesmama, kao mjesto i srećnih i nesrećnih osjećanja, imao važnu ulogu.

Godine 1923, Aleksa Šantić objavljuje zbirku prevoda „Iz Hajneove riznice“ i po prvi put se pjesma pojavljuje na našim prostorima pod nazivom „Kraj tanana šadrvana“. Sve ostalo je legenda, baš kao što je iz jedne i nastala. Hajne vjerovatno nije ni slutio da će njegova pjesma ostati upamćena kao jedna od najljepših sevdalinki Balkana. Pored Šantića, prevodili su je i Vladimir Nazor i Safet-beg Bašagić, a brojni muzičari i dan danas koriste njihove prevode. Zvonku Bogdanu, Hanki Paldum, Amiri Medunjanin i brojnim muzičkim imenima sada se pridružuje i Dženan Lončarević. I to, ni manje ni više, nego u izvedbi koja najavljuje telenovelu „Hotel Balkan“, serijski projekat „Bosonoga produkcije“ i Telekoma Srbija. 

Uz stihove ove pjesme započinje romansa Vida i Marije Kuruzović, jednih od glavnih protagonista serije „Hotel Balkan“, a čije uloge su povjerene Željku Erkiću i Tamari Milošević. Ipak, uloga glavnog muzičkog izvođača je pripala Dženanu Lončareviću poznatom, između ostalog, i po emotivnom izvođenju sevdalinki. Muzika i aranžman su završeni, a ovih dana se u studiju „Bosonoga produkcije“, nadomak Banjaluke, privode kraju pripreme za snimanje spota, čija premijera se očekuje uskoro.

„Budući da se radnja odvija paralelno – i u prošlosti i u sadašnjosti, trudili smo se da gledaocima što više približimo ‘ono vrijeme nekad’ i to kroz različite istorijske trenutke, velike priče i legende i, evo sada kroz jednu od naših najljepših pjesama. Vjerujemo da će različite generacije pronaći poveznicu sa svojim vremenom i sa svojom istorijom“, rekao je Saša Hajduković, reditelj druge ekipe serije.

Generacijski jaz, intrige i spletke koje decenijama prate lozu Kuruzovića, vlasnike hotela „Balkan“,  gledaocima će biti dostupne već ove jeseni na Superstar TV kanalu, kada je zakazano emitovanje, ali i početak snimanja druge sezone ove telenovele, rediteljskog dua Saše Karanovića i Saše Hajdukovića.

);