Home > Film > “Gospodar prstenova” biće najskuplja serija u istoriji

“Gospodar prstenova” biće najskuplja serija u istoriji

Kada je objavljeno da će se snimati televizijska serija “Gospodar prstenova” tvrdilo se kako će budžet za nekoliko sezona biti rekordnih 500 miliona dolara. Taj će rekord ipak biti oboren jer, kako javlja Hollywood Reporter, proračun samo prve sezone serije iznosi nevjerovatnih 465 miliona dolara.

Naime, Stjuart Neš, ministar ekonomskog razvoja i turizma u Novom Zelandu, izjavio je za portal Morning Report:

“Ono što vam mogu reći jeste da će kompanija Amazon potrošiti 650 miliona novozelandskih dolara (465 miliona američkih dolara) samo na prvu sezonu. To je fantastično, zaista… To će biti najveća televizijska serija ikada”, rekao je Neš.

Brojke su prvobitno objavljene kao dio vladinog službenog izveštaja koje je prenio novozelandski portal Stuff. Iz tog izveštaja vidljivo je da kompanija planira da snimi pet sezona serije koja bi se snimala na Novom Zelandu kao i nekoliko serija koje će se temeljiti na pojedinim likovima iz “Gospodara prstenova”.

Poređenja radi, budžet jedne sezone serije “Igra prijestola” iznosio je “samo” 100 miliona dolara. U prvoj sezoni, budžet jedne epizode iznosio je šest miliona dolara a taj budžet se do osme sezone gotovo utrostručio tako da je u posljednjoj sezoni jedna epizoda koštala 15 miliona.

Ovako visok iznos budžeta prve sezone serije “Gospodar prstenova” ne odnosi se samo na njeno snimanje. Naime, kompanija Amazon prvo je platila 250 miliona dolara na prava za televizijsku ekranizaciju kultne književne trilogije J. R. R. Tolkina a vjerojatno je u taj iznos uključena i izgradnja Međuzemlje, odnosno lokacija na kojima će se serija snimati. U tom slučaju, troškovi preostalih sezona serije biće niži. Ali ipak…

Kako brojne zemlje privlače inostrane produkcije tako što im vraćaju dio iznosa potrošenog na snimanje u njihovoj zemlji (tzv. tax rebate) u iznosu od 25 do 30 posto, tako će vlada Novog Zelanda vratiti kompaniji Amazon 114 miliona dolara. Vlada Novog Zelanda smatra da će se taj povrat sredstava isplatiti jer će brojni turisti pohrliti u njihovu zemlju da vide lokacije na kojima se snimala serija, a prije 20 godina i filmska trilogija “Gospodar prstenova”.

Snimanje serije je u toku a njena premijera očekuje se u posljednjem kvartalu ove godine.

izvor: headliner.rs

You may also like
Nektar Garden Fest je dobio pojačan line-up i novog partnera – Željeznice Republike Srpske!
Banja Luka Fest: Veče premijera na tvrđavi Kastel
Sve je stalo u rokenrol: Patrijarh Porfirije stigao i na EXIT
Stefan Milenković za start: Večeras počinje “Banja Luka fest”
);