Home > Film > Festival u Kanu će se održati bez obzira na zabranu okupljanja

Festival u Kanu će se održati bez obzira na zabranu okupljanja

Predstavnici filmskog festivala u Kanu su istakli da neće promijeniti planove u vezi sa pripremama festivala zbog virusa korona.

Festival u Kanu je najavljen za dva mjeseca, a iz organizacije su istakli da rade na pripremi festivala kao i prethodnih godina bez obzira na zabrinutost koja vlada u svijetu filmske industrije zbog zloglasnog virusa korona.

Početkom nedjelje u Francuskoj je zabranjeno javno okupljanje veće od hiljadu ljudi, u nadi da će se na taj način suzbiti napredovanje virusa, te su iz tog razloga nastala nagađanja da će i festival biti odgođen.

“Ništa se nije promijenilo. Festivalski radnici trenutno rade na pripremama. Festivalski direktori su u stalnom kontaktu sa gradskom upravom u Kanu i preduzimaju se sve mjere koje su propisane zakonom”, istakli su iz organizacije festivala u Kanu.

Nakon toga objavljena je selekcija fondacije Atelier u kojoj se nalazi 16 talentovanih režisera. U ovoj najavi virus korona nije pominjan.

U četvrtak su vlasti u Francuskoj zabranili sva javna okupljanja koja broje više od pet hiljada ljudi na jednom prostoru, i ove mjere će biti na snazi do kraja mjeseca maja.

Najveća kino dvorana na festivalu u Kanu broji ima mjesta za 2,300 ljudi. Prošle godine ova manifestacija u Kanu je privukla više od 12,500 delegata. Iz organizacije su poslali u službene pozivnice za akreditovanje medija i poziv na pres konferenciju u Parizu gdje će biti objavljena imena svih učesnika ovogdišnjeg festivala. Ova konferencija će se održati 16. aprila, a u službenom dopisu organizatori su istakli da je interesovanje javnosti i medija za festival poraslo za devet procenata u odnosu na prošlu godinu.

Festival SXWS koji ima sličan program kao i festival u Kanu je odgođen u subotu. Američki Filmski Institut koji dodjeljuje nagradu za životno dostignuće otkazao je svoju ceremoniju koja je bila zakazana za 25 april.

Organizatori Venecijanskog i Festivala u Torontu koji treba da se održe krajem ljeta su istakli da još uvijek vrše monitoring situacije, ali da je još uvijek rano govoriti da li će planovi biti promjenjeni ili ne.

Kino blagajne u SAD su tokom vikenda imali osjetno manje gledalaca, pa je tako film iz Pixar produkcije zaradio 40 miliona dolara manje nego što je to slučaj sa drugim ostvarenjima iz ove producentske kuće prije izbijanja virusa korona.

You may also like
Završen je IV Moto Fest u Banjaluci
Večeras na Kastelu počinje “Moto Fest”
Grmljavina motora i rokenrola za vikend na Kastelu
Program i satnice sedmog Nektar OK Festa
);