EHO Portal

Eho preporuka: Top 10 anime filmova

Kao veliki ljubitelj animacije pokušaću vam približiti čuvene japanske animirane filmove, popularne “anime” kroz top listu od deset onih koje treba da pogledate.

Ukoliko se upoznajete sa animeom onda je ovo sjajan start, a ako ste ljubitelj kao ja nadam se da ćete se rado prisjetiti bezvremenskih klasika žanra. Naravno teško je od toliko naslova probrati samo 10. Tako da smo se ograničili po pitanju filmova studija “Ghibli”, kao i filmova koji upotpunjavaju serijal.

10. WOLF CHILDREN iz 2012. godine , traje 117 minuta, a režirao ga je Mamoru Hosoda. Priča prati mladu Maju koja samostalno odgaja dvoje posebne djece, pola-čovjek pola-vuk po imenu Ame i Yuki, nakon smrti njihovog oca. Animacija je organska pokreti likova su prirodni, tako da osjećate svaku njihovu emociju.

9. PERFECT BLUE iz 1997. godine, traje 85 min, a režirao ga je Satoshi Kon. Ovaj anime je psihološki triler sa elementima horora. Mima je pop ikona u grupi “CHAM”, koju napušta da bi započela glumačku karijeru. Počinju joj se javljati halucinacije, dok je slijedi bivši obožavatelj koji nije zadovoljan njenom odlukom. U toku gledanja ćete osjetiti jezu i neizvjesnost do samog kraja.

8. GHOST IN A SELL iz 1995. godine traje 82 min, a režirao ga je Mamoru Osii. U godini 2029. Motoko je agent javne bezbjednosti čija se svijest nalazi u kiborgu koji lovi misterioznog hakera. Kroz radnju se postavlja pitanje individualnosti u tehnološki naprednom okruženju. Ako ste gledali film i dopao vam se iskreno preporučujem da pogledate anime.

7. PAPRIKA iz 2006. godine, traje 90 minuta, a režirao ga je Satoši Kon. U skoroj budućnosti je izumljena mašina uz pomoć koje se može ući u tuđe snove ali prije nego što je odobreno njeno šire koristenje u psihoterapiske svrhe jedan prototip nestaje i dr Atsuko Chiba ulazi u svijet snova pod svojim alter-egom. “Paprika” treba da otkrije ko stoji iza krađe. Ovaj film je jedno psihodelično putovanje koje je teško opisati, pa je najbolje da ga pogledate.

6. REDLINE iz 2009 godine, traje 102 min, a režirao ga jeTakesi Koike. Zabavan, uzbudljiv, prepun adrenalina i brze vožnje kroz svemir tako da spada u žanr naučne fantastike. “Redline” je umjetničko djelo za koje je trebalo oko sedam godina i oko 100 000 ručno rađenih crteža.

5. SWORD OF THE STRANGER  iz 2007. godine, traje 102 min, a režirao ga je Masahiro Ando. Kotoro je dječak koga iz misterioznih razloga traži grupa “Ming “ratnika. Kotoro sa svojim psom nailazi na Nanashia samuraja bez gospodara, koji ne svojom voljom biva umješan i nastavlja put sa dječakom. Akcija koja oduzima dah i priča koja je smislena za period u kojem se događa.

4. YOUR NAME iz 2016. godine, traje 107 min, a režirao ga je Makoto Shinkai. Dvoje tinejdžera Mitsuha i Taki mjenjaju tijela i komuniciraju ostavljajući poruke jedno drugom. Jednog jutra Taki se probudi u svom tijelu i pročita njenu poruku o kometi za koju očekuju da prođe iznad zemljine površine u vrijeme festivala. Taki pokušava pronaći njen gradić na osnovu sjećanja, ali saznaje da je to mjesto uništeno prije par godina od pada komete. Mislim da sam i previše rekla ostatak pogledajte. Ja se nadam da će ovaj vizuelni užitak izmamiti osmjeh na vaše lice.

3. PRINCESS MONONOKE iz 1997. godine, traje 133 min, a režirao ga je legendarni Hajao Mijazaki. Radnja se događa u početku industrijalizacije Japana. Princ davno zaboravljenog plemena se našao između gradića koji krči šumu i bogova šume. Lično meni je jako drag i nostalgičan pun skrivenih značenja i otvorenih motiva.

2. AKIRA Iz 1988. godine, traje 124 min, a režirao je Katsuhiro Otomo. Distopska verzija Tokija iz 2019. godine gdje naučnici u tajnim labaratorijama uzgajaju djecu sa telekinetičnim sposobnostima poznatije kao espere. Jedan od njih uspjeva pobjeći, ali se zadesi se u sred borbe dvije bajkerske bande. Jedan od bajkera se sudari sa njim i završava u bolnici. Nakon toga saznaje da ima telekinetičke sposobnosti i bježi iz bolnice, a u međuvremenu ga njegovi prijatelji pokušavaju pronaći. Ovo je akciona sajberpank avantura, koja će vam držati pažnju do samog kraja. Poslužila je kao inspiracija mnogim popularnim filmovima.

Došli smo pred sam kraj liste pa bih spomenula neke filmove koje nisam uspjela uklopiti u ovu listu, kao na primjer: “My neighboor Totoro”, “Porco Roso”, “Nausicaä of the walley of the wind”, “Kiki’s delivery service”, “A silent voice”, “The girl who leapt trough time”, “Patema inverted”, “The place promised in our early days”, “Vampire hunter D”, “Ninja Scrol”, “Children Who Chase Lost Voices”, “Millennium Actress” su samo neki od filmova vrijedni pomena.

1. SPIRITED AWAY iz 2001. godine, koji traje 125 minuta, a režirao ga je Hajao Mijazaki. Chihiro se sa roditeljima seli u novi grad ali u njen otac pogreši put i odjednom se nađu ispred hrama koji je zapravo čarobni svijet duhova. Njeni roditelji se posluže hranom iz napuštenog restorana i kad se najedu pretvore se u svinje. Chihiro prelazi most i istražuje zgradu, nailazi na dječaka Hakua koji je upozorava da se vrati prije zalaska sunca ali ona to ne uspjeva. Haku joj predloži da se zaposli u sauni i da pokuša pronaći način da oslobodi roditelje. Ovaj film podsjeća na bajku ispričanu na malo drugačiji način. Priča o odrastanju i osamostaljivanju prikladna za sve uzraste. Ako vas i ovo nije ubjedilo da je zaslužio prvo mjesto onda vas Oskar i Zlatni medvjed (Berlin) koji je osvojio zasigurno hoće.

Autor teksta: Jelena PRALICA

);
Visit Us On Facebook