Home > Film > Džejms Kameron: Najveći filmski vizionar

Džejms Kameron: Najveći filmski vizionar

Džejms Kameron, jedan od najpoznatijih filmskih stvaralaca na svijetu, nikada ne miruje. Otkako je postao reditelj osamdesetih godina prošlog vijeka, gotovo da nije doživio promašaj. Njegovi kultni filmovi, kao što su „Aliens“, „Terminator 2“, „Titanic“ i „Avatar“, nagrađeni su Oskarom u više kategorija i ostvarili su zaradu koja premašuje nekoliko milijardi dolara.

U deceniji koja je za nama, Kameron je pažljivo radio na četiri nastavka filma “Avatar”, ostvarenja s najvećom zaradom u svijetu. Lepa je vijest da se premijera drugog dijela, poslije višestrukog odlaganja, očekuje 2020. godine. Simultanom produkcijom serijala upravlja se iz poslovne baze, koja je magična koliko i Kameronov opus.

Kako je poznat po perfekcionizmu, reditelj je obraćao pažnju na mnoge detalje svog radnog okruženja u Kaliforniji.

„Mislim da je važno da se, kao neko ko se zalaže za zaštitu životne sredine, držim tog puta u svim oblastima života i umjetnosti“, rekao je osvrnuvši se na kancelarije urađene po ekološkim standardima.

Poslovni prostor nalazi se u zgradi kompanije “Lightstorm Entertainment”, koju je Kameron osnovao s producentom Lorensom Kasanofom 1990. godine. Zgrada je nekada bila u vlasništvu studija “Marvel”, tako da su poslije kupovine uvedene mnoge promjene da bi se napravilo „najzelenije mjesto za snimanje u Holivudu“. U značajna ekološka prilagođavanja ubrajaju se poseban sistem za filtriranje vode, flaše koje se mogu koristiti više puta, veganski jelovnik u trpezariji i jedan od najvećih solarnih panela u industriji zabave.

Dio enterijera inspirisan je filmom “Avatar”, kog je dizajnerka Linda Marej gledala najmanje osam puta da bi dobro obavila posao.

„Zaista sam željela da boje uradim kao što bi trebalo“, rekla je Marejeva. Ostale prostorije, poput sale za projekcije, studija za jogu i dve teretane, takođe su rađene prema ekološkim načelima kad god je bilo moguće.

„Šalili smo se u kancelarijama da bi trebalo da promjenimo ime kompanije Lightstorm u Avatarstorm“, rekao je Džon Landau, producent koji s Kameronom sarađuje od filma “Titanic”.

Landau dio kompleksa upoređuje sa muzejom, jer se u njemu nalaze rekviziti iz Kameronovih blokbastera. Biste plavih vanzemaljaca iz filma “Avatar”, replika čuvenog “Terminatora”, skulptura čudovišne kraljica iz filma “Aliens” i druge filmske ikone dominiraju prostorom koji bi svaki filmofil poželio za sebe. Iako vrata kompanije nisu otvorena za javnost, Landau je rekao da je lijepo vidjeti oduševljenje na licima ljudi koji rade u njoj rade ili mogu da je posjete.

izvor: citymagazine.rs

You may also like
Ovaj film je najveći promašaj godine (VIDEO)
DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata
Al Paćino kao sveštenik u novom hororu “Ritual”
Autori Simpsonovih “ubili” lika koji je 35 godina bio “maskota” popularne serije…
);