Home > Film > DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata

DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata

Idealno vrijeme trajanja filma za američku publiku je 92 minute, utvrdilo je istraživanje tržišta.

Prema zaključcima internetskog istraživanja Talker Research, nekadašnjeg OnePoll US, provedenog u aprilu na 2.000 Amerikanaca, ispitanici preferiraju filmove koji traju 92 minute. Od ukupnog broja ispitanih, 15 odsto ispitanika izjavilo je da su filmovi od dva sata prihvatljivi, dok ih je samo 2 odsto reklo da su im u redu filmovi duži od 150 minuta, piše The Guardian.

Ipak, ovi rezultati su u suprotnosti s komercijalnim dostignućima filmova, jer čak devet od deset najpopularnijih filmova svih vremena traje više od dva sata, dok tri naslova (“Osvetnici: Završnica”, “Avatar: Put vode” i “Titanik”) traju čak više od tri sata. Jedini film iz te kategorije koji traje manje od dva sata jeste rimejk “Kralja lavova” iz 2019. godine. Film je to koji traje 118 minuta.

Raspravu o trajanju filmova podstakao je i slučaj prekida prikazivanja, to jest neautorizovane pauze unutar 206 minuta dugog filma Martina Skorsezea “Ubice cvjetnog mjeseca”.

– Ispred televizije možete pet sati sjediti i nešto gledati…ima mnogo ljudi koji pozorišnu predstavu gledaju tri i po sata…iskažite malo poštovanja i kinu – poručio je Skorseze.

Prema istraživanju What to Watch, prosječno trajanje komercijalno najuspješnijih filmova se sve više produžava, od prosječno 110 minuta 1981. do 141 minute 2022. godine. Među razlozima se navode mogućnost striming platformi da ignorišu rigidnost rasporeda prikazivanja filmova u kinima, te želju da se prikažu skupi vizuelni efekti i akcione sekvence.

Na Talker Researchovo pitanje o upotrebi titlova pri gledanju televizije, 33 odsto ispitanika odgovorilo je da ih “nikad” ne koristi, dok ih “uvijek” koristi 16 odsto. Njihovom korištenju skloni su mlađi. “Uvijek” ih koristi 23 odsto milenijumaca i 30 odsto pripadnika generacije Z, piše Jutarnji.

You may also like
Ovaj film je najveći promašaj godine (VIDEO)
Al Paćino kao sveštenik u novom hororu “Ritual”
Autori Simpsonovih “ubili” lika koji je 35 godina bio “maskota” popularne serije…
Munje Opet! Najavljen nastavak kultne domaće komedije (VIDEO)
);