Home > Film > “Dara iz Jasenovca” ipak u trci za Oskara

“Dara iz Jasenovca” ipak u trci za Oskara

Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji Najbolji film, i na tom spisku nalazi se i “Dara iz Jasenovca”. Dodjela 93. Oskara bi trebalo da bude emitovana 25. aprila uživo na ABC-u.

Lista koja broji 366 filmova koju je objavio Deadline.com najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji Oskara u posljednjih 50 godina, prošle godine ih je bilo 344.

Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija korona virusa, koja je i dodjelu pomjerila s februara na april. Tako sada za Oskara mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja – okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Akademija je, podsjeća ovaj portal, 9. februara objavila uži izbor u više kategorija – između ostalog i za najbolji inostrani, gdje se “Dara iz Jasenovca” nije plasirala – kao i za dokumentarne filmove, muziku, vizualene efekte…

Danas je, kako se navodi, kompletirana lista filmova koji su u konkurenciji za najbolji film, a na ovoj listi se našao i film “Dara iz Jasenovca”. Glasanje će se obaviti od 5. do 10. marta, dok će nominacije biti objavljene 15. marta.

izvor: nedeljnik.rs

You may also like
Džoni Dep u nastavku “Južnog vetra”?
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
Američka serija “The Ark” (Barka”) snima se u Srbiji
Policija se oglasila o skandalu na dodjeli Oskara (VIDEO)
);