Home > Film > Danas počinje 25. SFF: Rekordan broj filmova, i svjetske filmske zvijezde

Danas počinje 25. SFF: Rekordan broj filmova, i svjetske filmske zvijezde

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival, najveća filmska smotra u ovom dijelu Evrope koja će narednih osam dana Sarajevo učiniti centrom regije, počinje danas svečanim prijemom i ceremonijom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo gdje je smješten Festivalski trg. Festival će otvoriti svjetska premijera filma “Sin” bh. rediteljice Ines Tanović, koji će istovremeno biti prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffesen. Projekciji će prethoditi piće dobrodošlice na Festivalskom trgu i šetnja bosanskim ćilimom, jedinstvenim crvenim tepihom u svijetu koji spaja tradiciju BiH i filmsku umjetnost.

I ove godine ćemo, kao i prethodnih, na crvenom tepihu vidjeti brojne bh., regionalne i svjetske zvijezde koje su već stigle u glavni grad BiH. Među njima su višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu i oskarovac Pawel Pawlikowski kojima će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj industriji.

Osim njih, crvenim tepihom proštetat će oskarovac Eugenio Caballero, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice i dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund, čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda Nadav Lapid, regionalne zvijezde među kojima su Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Goran Bogdan, Lana Barić, Jelena Veljača, Severina i Igor Kojić, Tarik i Lejla Filipović, Judita Franković Brdar, Nataša Janjić, Bobo Jelčić, Tara Thaller, Jadranka Đokić, ali i brojne bh. zvijezde poput Danisa Tanovića, Ademira Kenovića, Pjera Žalice, Emira Hadžihafizbegovića, Amre Džeko i Sanele Jenkins.

U Sarajevu je već danima osjetna festivalska atmosfera, a gužva na ulicama glavnog grada BiH nagovještava da narednih osam dana Sarajevo neće spavati. Turisti su već preplavili Sarajevo, a da je glavni grad BiH interesantan posjetiocima i turistima iz regije, Evrope i svijeta potvrđuje činjenica da je broj smještajnih kapaciteta u Sarajevu gotovo popunjen.

Na 25. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazan rekordan broj filmova, čak 270, u 18 različitih programa iz 56 zemalja, od čega će 68 imati svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru.

“Vlada ogroman interes filmskih profeisonalaca za cjelokupan program i raduje nas da ćemo prema trenutnom stanju iamti oko 10 posto više gostiju nego ikad. Ovo je i po broju filmova i broju gostiju najveći festival u ovih 25 godina. Ponosni smo što ove godine imamo listu od desetak najprestižnijih svjetskih reditelja koji će doći ne samo da prikažu filmove nego i da odreže masterclass, predavanje ili da se susretnu sa rediteljima iz Jugoistočne Evrope. Presretni smo što naš program Pretpremijere doživljava puni uspjeh i što ćemo imati priliku da vidimo pet novih serija iz bivše Jugoslavije koje će ove jeseni početi s prikazivanjem na različitim TV platformama”, rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

U takmičarskom programu igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 53 filma se takmiče za Srce Sarajeva, od čega su 22 svjetske, 4 međunarodne i 25 regionalnih premijera.

“Imamo jedan dinamičan i raznovrstan program, no ono što je možda zajednički imenitelj je da svi filmovi tematiziraju savremeni život izuzetno jakih junaka”, rekla je Elma Tataragić, selektorica igranog i kratkog programa.

U sklopu programa Posvećeno publika SFF-a imat će priliku pogledati bogatu retrospektivu radova oskarovca Pawela Pwlikowskog – od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica “Ida” i “Hladni rat”.

Najveći interes festivalske publike vlada za Open Air program koji će biti upriličen u Ljetnom kinu Raiffesen na popularnom Metalcu. U sklopu ovog programa publika će imati priliku pogledati film “Sin” Ines Tanović, “Tuga i slava” Pedra Almodovara, “Jadnici” Ladja Lyja, “Parazit” Joona Ho Changa, “Šavovi” Miroslava Terzića, “To mora biti raj” Elie Suleimanis, “Lijepo doba” Nicolasa Bedosa i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Taranina.

Jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, od ove godine je SFF kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka u kategoriji kratkog filma.

izvor: klix.ba

You may also like
Munje Opet! Najavljen nastavak kultne domaće komedije (VIDEO)
Džoni Dep u nastavku “Južnog vetra”?
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
Američka serija “The Ark” (Barka”) snima se u Srbiji
);