Home > Film > Da li Netfliksove 24 nominacije znače novo doba Oskara?

Da li Netfliksove 24 nominacije znače novo doba Oskara?

Striming video servis Netfliks imaće drugu priliku da na dodjeljivanju Nagrada američke filmske akademije sljedećeg meseca preuzme glavnu nagradu filmske industrije od tradicionalnih holivudskih filmskih studija.

Dva Netfliksova filma, mafijaški ep “Irac” i bračna drama o razvodu “Priča o braku”, osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film koji će biti dodeljen 9. februara. Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi prodicent, preneo je sinoć Rojters.

Gigant Silicijumske doline boriće se za Oskara protiv holivudskih studija starih preko jednog vijeka, uključujući Uuniversal pictres, Warnerr bros i Columbia Pictures.

Mračna priča o porijeklu stripskog junaka “Džokera” vodi sa 11 nomancija. “1917” o prvom svjetskom ratu i film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, koji je producirala Kolumbija, dobili su po 10.

Osvajanje oskara za najbolji film poboljšalo bi reputaciju Netfliksa u filmskoj industriji i dalo bi mu nova prava u sve jačoj konkurenciji u borbi za gledaoce. Kompanija je počela sa izdavanjem originalnih filmova 2015. godine i pokušava da izgradi kolekciju prestižnih filmova zajedno sa desetinama svojih komedija, trilera i akcionih spotova.

Ipak, pionir digitalnog videa razljutio je vlasnike bioskopa insistirajući da njegovi filmovi budu dostupni za strimovanje istovemeno ili nekoliko nedjelja nakon prikazivanja u bioskopima.

Glavni bioskopski lanci usprotivili su tome i odbili su prikazivanje Netfliksovih filmova. Ta praksa je takođe natjerala članove filmske akademije na debatu o tome kako da definišu film. Prošle godine Netfliksova “Roma” nominovana je za najbolji film, ali nije pobijedila.

Filmski kritičar Oven Glajberman predviđa je da će servis za striming ponovo izgubiti u trci za glavnu nagradu od “1917” ili “Bilo jednom u Holivudu”, dok, kako tvrdi, “Irac” nema “to što je potrebno da pređe liniju”.

Za “Irca”, koji govori o nestanku vođe sindikata Džimija Hofa, Martin Skorceze dobio je nominaciju za najboljeg režisera, a Al Paćino i Džo Peši za sporedne uloge.

Zvijezde filma “Priča o braku” Skarlet Johanson i Adam Drajver, koji igraju šou-biznis par koji vodi borbu za razvod i starateljstvo, dobili su nominacije za glavne uloge.

Među ostalim Netfliksovim filmovima, “Klaus” i “Izgubio sam tijelo”, nominovani su u kategoriji najbolji animirani filmo. Biografski film “Dvojica papa” dobio je tri nominacije.

Nominacije za Oskara – nedostatak raznolikosti?

Poslije nominacija za ovogodišnjeg Oskara primjetno je da među kandidatima za najbolju režiju nema žena, kao i da je među 20 nominovanih glumaca i glumica samo jedna afroameričkog porijekla.

“Čestitke ovim muškarcima”, rekla je voditeljka ceremonije nominacija Oskara Isa Rej, pošto je objavljeno da se za Oskara za najbolju režiju neće takmičiti rediteljke, a ova tema kruži društvenim mrežama uz haštag “Reditelji toliko muški”.

Ovogodišnje nominacije pokazuju konstantan trend zaobilaženja žena reditelja, konstatuje AP. Do danas, jedina žena koja je osvojila Oskara za režiju je Ketrin Bigelou za film “Katanac za bol”.

Vidljiv je još jedan problematičan trend kod ovogodišnje 92. dodjele Oskara – od 20 nominovanih glumaca i glumica jedino je Sintija Erivo koja igra u filmu “Harijet” Afroamerikanka.

To je navelo neke korisnike Tvitera da ožive haštag “Oskar tako bijel” iz 2015. godine. Akademija za filmsku umjetnost nije odgovorila na zahtijev da komentariše kritike na njen račun zbog nedostatka raznolikosti, navodi Rojters.

Iz trke za Oskara ispale su i zvezde kao što su Dženifer Lopez, Bijonse i Robert de Niro. Svečanost dodjele Oskara biće održana 9. februara u teatru “Dolbi” u Los Anđelesu.

izvor: b92.net

You may also like
“Nema loše epizode, a kamoli loše sezone” Ovu seriju na Netfliksu upoređuju s “Igrom prestola”
Najgledanija Netfliksova serija u Srbiji izaziva šok i jezu (VIDEO)
Gledaoci “hipnotisani” novom serijom na Netfliksu (VIDEO)
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
);