Home > Film > Da li će striming spasiti Holivud?

Da li će striming spasiti Holivud?

Za vlasnike bioskopa to je bio zadnji ubod nožem: Dizni je odlučio da svoj hit “Mulan” odmah ponudi na svom striming-kanalu. Da li će novi oblici distribucije spasiti velike filmske studije?

Igrani film rađen po animiranom hitu “Mulan” će već i premijeru doživjeti na internetu. Od 4. septembra će se ovaj film, čija je produkcija koštala oko 200 miliona dolara, naći u izbornoj biblioteci kanala Disney+, gdje će moći da se pogleda uz nadoplatu. Za 29,99 dolara (oko 25 evra) pretplatnici tog kanala će moći da ga sačuvaju u svojoj flimoteci. I to ne samo u SAD, Kanadi, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji, nego i u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji…

Berzanski špekulanti su ovu iznenadnu odluku koncerna Dizni vidjeli kao znak da se i ovaj tradicionalni medijski div konačno okrenuo budućnosti. Jer, u tome već odavno nema ničeg novog: i jedan Netfliks već odavno snima i producira serije i filmove koje mogu da vide samo njegovi pretplatnici. Sad konačno i Dizni – berze su odluku nagradile porastom vrijednosti dionica za oko pet odsto. Jedan od glavnih izvora prihoda te kompanije su zabavni parkovi, ali oni u koroni samo prave minuse. Tako je od aprila do juna Dizni morao da prizna gubitak od oko 4,7 milijardi dolara.

Novac odmah u blagajnu studija

“Podstaknut uspjehom kanala (Disney+) i iz nužnosti (uslijed mjera protiv pandemije), Dizni sa svojom strategijom striminga doseže novi nivo investicija i rasta”, pun je hvale berzanski analitičar Benjamin Svinburne. Jer, Dizni je zaista novajlija u strimingu: počeo je tek prije nekih devet mjeseci, ali mu odlično ide. Još je daleko iza jednog Netfliksa sa 193 miliona pretplatnika, ali već sad ima 60,5 miliona pretplatnika. A ponuditi hit kao što je “Mulan” samo preko striminga je potez koji bi lako mogao da mu donese još redovnih platiša.

Zato se čini kako je to trend koji više ništa ne može da zaustavi: i studio Univerzal nije dao u bioskope svoj animirani film “Trolls World Tour”, nego ga je odmah pustio u striming i u video-on-demand. Univerzal tvrdi kako je na filmu već zaradio oko 77 miliona dolara, što zapravo ispada čak i više nego 154 miliona koje je zaradio prvi dio, što je ionako morao da podijeli sa bioskopskim distributerima.

A sad i loše vijesti za filmske studije

Loša vijest za studije bi mogla da bude prvo što takav oblik prodaje prava gledanja nekog filma preko nekog internet kanala ide srazmjerno dobro na području Sjeverne Amerike, ali već u Velikoj Britaniji prihod je minimalan. U jednoj Kini je to praktično nepoznato.

“Digitalni posao je procvjetao u ovom lokdaunu zbog korone, kada su svi odjednom htjeli sve filmove da gledaju samo kod kuće. Ali, to nije bilo ni približno dovoljno da bi nadoknadilo gubitke tih filmova zbog izostanka prihoda iz bioskopa s kojima se računalo ili se još uvijek računa”, kaže Dejvit Garet iz londonske producentske kuće Mister Smith Entertaiment.

A to se odnosi i na novi film Diznijevog studija: njegov posljednji igrani film, snimljen po animiranom filmu “Aladin” je na blagajnama bioskopa inkasirao 1,05 milijardi dolara. Flim “Mulan” bi trebalo da ima oko 30 miliona korisnika koji bi kupili pravo gledanja; ali takva očekivanja su daleko od svake realnosti.

“Zaštićena” kopija?

Jer, čim se neki film ponudi publici u digitalnom obliku, nije više pitanje dana, nego sati kad će se pojaviti i “crna kopija”. Toga ima čak i kad se film prvo prikazuje u bioskopima, ali rezultat je – blago rečeno užasan jer se film najčešće snima kamerom u nekom bioskopu.

Naravno da studiji i filmski distributeri angažuju čitave vojske advokata protiv takvih “skidanja” ilegalnih kopija, a i zahtjevi za odštetom su često astronomski. Tako časopis The Hollywood Reporter javlja kako je potraga za crnim kopijama filma “Bloodshot” , čim je zbog korone obustavljeno njegovo prikazivanje u bioskopima i objavljeno digitalno izdanje, porasla za 1600 odsto. Kod filma “Sonic the Hedgehog” porast je bio 719 odsto.

Po kokice i društvo, pa…

Striming i video-on-demand zvuče dobro i čini se da bi tako mogla da izgleda budućnost zabave. To još možda nekako prolazi kod serija, ali kod velikih hitova Holivuda se to pre čini kao pouzdani put u propast. Jer, kad se možda i evidentira korisnik interneta koji je “skinuo” kopiju, to ni u kom slučaju ne znači da tu kopiju nije onda kopirao i za bogzna koliko prijatelja.

To znaju i u Dizniju: zapravo čak i film “Mulan” će doći u sasvim obične bisokpe u zemljama gdje nema mogućnosti pretplate na Disney+ – dakle i u Kini. I Bob Čepek, predsjednik uprave koncerna Dizni kaže:

“Mulan prije smatramo eksperimentom nego što ćemo reći da će tako izgledati naš nov poslovni model kojem težimo”.

Već njihov sledeći veliki film Black Widow Dizni želi sasvim regularno prvo da “provuče” kroz bioskope a premijera se očekuje 6. novembra. I drugi studiji misle slično: Warner Bros s Nolansovim “Tenetom” želi u bioskope Sjedinjenih Država već početkom septembra. Holivud se nada da će se do tada i situacija sa korona-virusom srediti.

izvor: DW

You may also like
Lista filmova čiju premijeru možemo očekivati početkom ljeta
Stiže novi “Mulan”, ovog puta bez čuvenog zmaja (video)
);