Home > Film > Čuvanje detalja sa snimanja postalo industrija za sebe

Čuvanje detalja sa snimanja postalo industrija za sebe

Od scenarija koji se sami uništavaju do “ubica” dronova koji lete iznad seta – produkcije u zadnje vrijeme posežu za drastičnim mjerama da bi se zaštitili od curenja informacija o novim ostvarenjima kao što su “Igra prijestola” ili “Avengers: Endgame”.

Histerija oko zaštite informacija o filmovima i serijama nije nova stvar. Postoji jedan bunker u Santa Moniki u Kaliforniji na kojem su svi prozori zatamnjeni. Čak i ako biste prošli pored obezbjeđenja, i dalje vam je potrebno skeniranje otiska prsta da biste ušli u prostoriju. Ono što je interesantno je da ova prostorija ne čuva velike državne tajne, već je čuvala scenario za trilogiju “Gospodar prstenova”.

U tekućoj 2019. godini otkrivanje makar i najsitnijeg detalja može da pokvari iskustvo gledanja filma ili serije, posebno jer su u ovoj godini zakazane premijere nove sezone ostvarenja “Igra prijestola” te “Avengers: Endgame”.

Kao odgovor na moguće curenje informacija, antispojler kultura je postala industrija za sebe. Stvoreni su listovi koji se sami zapale nakon što se sa njih pročita scenario, razvijena je antidron tehnologija koja sprečava nalete dronova iznad filmskih setova. Osim ovih tehničkih detalja, producenti su posegnuli i za snimanjem lažnih scena i objavom lažnih najava u nadi da će skrenuti pažnju obožavaocima do početka emitovanja serije.

Ovakve ekstremne taktike su do sada zamišljane isključivo kao scenario špijunskih filmova, međutim one su danas stvarnost jer objavljivanje sadržaja prije zvaničnih premijera može da donese ozbiljne pravne posljedice.

Glumac Nikolaj Koster Valdau, koji tumači lik Džejmija Lanistera u “Igri prijestola”, rekao je da postoje ludi nivoi tajnosti na setu, uključujući digitalne scenarije koji se sami brišu nakon snimanja scene.

“Kada završiš scenu, tekst prosto nestane. To je potpuno nevjerovatno”, rekao je Nikolaj.

Sofi Tarner, koja u istoj seriji tumači lik Sanse Stark, medijima je ispričala svoje iskustvo sa dronovima.

“Dok smo snimali u Sjevernoj Irskoj na setu je bio postavljen uređaj koji bi prizemljio svaki dron koji naleti i isključio njegovu kameru”, prisjetila se Tarnerova.

Osim tehnoloških unapređenja, produkcija se ponekad mora boriti i sa samim glumcima. Posljednji slučaj je glumac Tom Holand, koji tumači lik Spajdermena u ostvarenju “Avengers: Endgame”. Navodno, Holand ne može da čuva tajne, tako da svaki put govori o detaljima filma u javnosti.

Glumci starijih franšiza ističu da nikad nisu imali problem s ovim. Mark Hamil, koji je glumio u “Ratovima zvijezda”, imao je potpunu slobodu da sa prijateljima podijeli scenario, međutim on dodaje da su danas stvari drugačije.

“Danas ga štampaju na crvenom papiru kojeg je nemoguće fotokopirati. Sada tokom čitanja scenarija neko iz kompanije stoji pokraj mene i pazi da ne govorim drugima detalje ili da ne čitam naglas, a nakon što završim čitanje, on odnosi scenario sa sobom”, rekao je Mark Hamil povodom najavljene premijere “Ratova zvijezda”, koja je zakazana za kraj ove godine.

izvor: Nezavisne novine/David JOJIĆ

You may also like
Objavljen datum početka emitovanja serije “KUĆA ZMAJA” (VIDEO)
Netflix obustavio snimanja svih filmova i serija
Reditelj Džejms Gan napravio listu preporuka: Koje filmove gledati u samoizolaciji?
Nove komedije koje garantuju smijeh i zabavu
);