Home > Film > Amazon otkupio “Senke nad Balkanom”, prva domaća serija na nekoj od velikih platformi

Amazon otkupio “Senke nad Balkanom”, prva domaća serija na nekoj od velikih platformi

“Senke nad Balkanom” prva je serija iz domaće produkcije koju je u svoju ponudu uvrstio nekad od najvećih svetskih “striming” servisa. Kako ekskluzivno saznaje Nedeljnik, “Senke” je otkupio Amazon, a serija je dostupna na njihovoj platformi “Amazon prime”.

Na Amazonu je omogućeno gledanje prve sezone, odnosno deset epizoda “Senki nad Balkanom”. Serija Dragana Bjelogrlića na englskom nosi naslov “Black sun”, namjenjen inostranom tržištu. Amazon prime, inače, prema posljednjem izvještaju iz januara 2020. godine, pokriva tržište od preko 150 miliona pretplatnika.

“Visoka politika, lokalni interesi, novac i kriminal spajaju se zajedno u ovom trileru smještenom u turbulentnoj Evropi kasnih 1930-ih godina”, tako je Amazon predstavio seriju koja je u Srbiji ostvarila veliki uspeh.

Serija zbog autorskih prava nije dostupna korisnicima “Amazon prime”-a u Srbiji, već je namjenjena isključivo globalnom tržištu.

Poslije velikog interesovanja koje je zabijeležila prva sezona, druga sezona “Senki nad Balkanom” je i prije premijernog emitovanja na televiziji izazvala veliko interesovanje pošto su gledaoci u Srbiji prvi put mogli da “bindžuju” jednu domaću seriju.

Inače, pored “Senki”, jedina serija sa ovih prostora koju je jedna velika “striming platforma” otkupila, bila je hrvatska serija “Novine” koju je u svoju ponudu uvrstio Netflix.

Autori serije “Senke nad Balkanom” su Dragan Bjelogrlić i Stevan Koprivica. Osim Bjelogrića, koji je i reditelj i scenarista, seriju su pisali i Danica Pajović, Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović.

Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Goran Bogdan…

Serija je nagrađena Zlatnom antenom za najbolju seriju 2017. godine na 8. Festivalu domaćih igranih serija.

nedeljnik.rs

You may also like
Dvije srpske serije na IMDB listi najgledanijih
Objavljen prvi trejler za drugu sezonu serije “Senke nad Balkanom”
);