Home > Film > Alen Delon danas dobija počasnu “Zlatnu palmu”

Alen Delon danas dobija počasnu “Zlatnu palmu”

Velikan francuske kinematografije Alen Delon danas će dobiti počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, prenijeli su francuski mediji.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je posljednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma “Na žarkom suncu” (Plein soleil) Renea Klemana.

Uručenje nagrade izazvalo je polemiku u SAD, gdje je američko udruženje “Žene i Holivud” (Women and Hollywood) pokrenulo onlajn peticiju protiv Delona zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Glumac je nakon toga reagovao rekavši da ga neki vole a neki ne, ali da njegova karijera ne može da se dovede u pitanje.

“Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori”, rekao je Delon (83).

Organizatori festivala u Kanu saopštili su da neće mijenjati odluku i da će Delon, kako je ranije najavljeno, danas primiti Zlatnu palmu za životno djelo.

“Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao prije nekoliko godina i u kakvom je to kontekstu bilo”, rekli su organizatori.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinjak filmova, među kojima su “Roko i njegova braća” i “Gepard” Lukina Viskontija, “Samuraj” i “Pandur” Žan-Pjera Melvila, “Gospodin Klajn” Džozefa Lozija i “Eklipsa” Mikelanđela Antonionija.

Iako je Delonu popularnost posljednjih godina opala zbog ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, i pored toga što ga smatraju megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

);