Home > Film > 73. dodjela filmskih nagrada BAFTA: Favorit je film “Džoker”

73. dodjela filmskih nagrada BAFTA: Favorit je film “Džoker”

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) biće dodjeljene danas na 73. ceremoniji u Londonu, a najveći favorit je film “Joker” (Džoker) Toda Filipsa sa 11 nominacija, među kojima za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca.

Ostala tri favorita su “The Irishman” (Irac) Martina Skorsezea, “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina, sa po deset nominacija, dok je ostvarenje “1917” Sema Mendeza dobilo devet nominacija.

Ceremoniju, koja će biti održana u koncertnoj hali Rojal Albert u Londonu, vodiće glumac Grem Norton.

Prošlogodišnji dobitnik je film “Roma” (Rim) Alfonsa Kuarona. Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodjela ove godine 9. februara u Los Anđelesu.

Filmovi koju su favoriti za nagradu BAFTA dobili su najveći broj nominacija i za Oskara.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea.

Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

b92.net

You may also like
Džoni Dep u nastavku “Južnog vetra”?
Vil Smit podnio ostavku na članstvo u Akademiji
Američka serija “The Ark” (Barka”) snima se u Srbiji
Policija se oglasila o skandalu na dodjeli Oskara (VIDEO)
);