Home > Film > 4D kino nije za svakoga: Epileptičari oprezno

4D kino nije za svakoga: Epileptičari oprezno

Nemila situacija dogodila se juče u “CineStaru” Banjaluka, u 4D sali, gdje je jednom od posjetilaca pozlilo tokom gledanja filma, odnosno imao je napad epilepsije.

Jedan od redovnih posjetilaca prepričao je kratko šta se događalo u tom momentu.

“Svi smo izvirivali sa svojih sjedala pokušavajući da vidimo šta se dešava. U jednom trenutku raspoznao sam da između redova iznose potpuno opušteno tijelo jednog krupnijeg momka i polažu ga na pod u blizini izlaza. Bilo je dosta ljudi oko njega, film je trajao pa nisam sve tačno vidio i čuo. Ono što jesam je da se momak povremeno trzao. Neko od posjetilaca ili osoblja je, pozvao Hitnu i nakon par minuta su momka iznijeli”, rekao je posjetilac.

Tim povodom, kontaktirali smo upravu “CineStara” koji su nam potvrdili ovu informaciju, te naglasili da je posjetiocu, koji inače boluje od epilepsije, pružena adekvatna pomoć kako osoblja tako i ljekarskog tima.

Ono što je bitno naglasiti u ovom slučaju je da 4D usluga nije prikladna za sve posjetioce zavisno o njihovom zdravstvenom stanju.

“Osobe koje boluju od ove bolesti veoma su dobro upoznate sa ovim činjenicama, kao i da izbjegavaju upravo ovakve sadržaja, te se to odnosi i konkretno na bioskope (3D, 2D, 4DX i slične sadržaje). Isti ovakav napad se osobi koja boluje od epilepsije mogao desiti i tokom gledanja televizije kod kuće, gdje postoji okidač pri nekoj sceni akcionog filma i sl”, kažu iz “CineStara”.

Takođe, iz “CineStara” napominju da je na njihovoj web stranici naglašeno, kao i na ulazu u samu dvoranu da osobe koje imaju određene zdravstvene probleme ne bi trebalo da budu dio ovih projekcija.

Konkretno, ovo su ograničenja kojih bi se posjetioci trebali pridržavati u odnosu na 4DX™ uslugu vezano uz njihovo zdravstveno stanje:

  • Osobe sa zdravstvenim problemima poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, povredama leđa ili vrata, epilepsijom;
  • Starije osobe ili osobe s invaliditetom ili slijepe osobe;
  • Trudnice;
  • Osobe sklone mučninama zbog kretanja ili osobe koje su fizički ili mentalno osjetljive;
  • Osobe pod uticajem alkohola;
  • Djeca mlađa od 4 godine starosti (djeca između 4 i 7 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe);
  • Osobe ispod 100 centimetara visine.
  • Zbog specifikacija 4DX pokretnih sjedišta, osobe koje teže preko 120 kilograma.

izvor: banjaluka.com

You may also like
Banjalučka “Rock simfonija” predstavlja novi singl “Čovjek iz ogledala” (VIDEO)
Ovaj film je najveći promašaj godine (VIDEO)
DUŽINA (NI)JE VAŽNA Čak 9 od 10 najpopularnijih filmova svih vremena traje više od 2 sata
Al Paćino kao sveštenik u novom hororu “Ritual”
);