Home > Film > 15 filmova koji su najveće nade u trci za ovogodišnjeg Oskara

15 filmova koji su najveće nade u trci za ovogodišnjeg Oskara

Nova 2020. godina se bliži kraju, a trka za Oskara je već u toku. Kao i obično u trci za prestičnu nagradu Akademije, učestvuju neki od najpoznatijih holivudskih režisera, kao na primjer Quentin Tarantino i  Martin Scorsese, nekadašnji pobjednici, koji proživljavaju renesansu karijere, ili na primjer Renee Zellweger, Charlize Theron, a neki su se pridružili malo kasnije poput Grete Gerwig (sa svojim filmom Little Women). Donosimo ti 15 najvećih nada u ovogodišnjoj trci za Oskara. 
Once Upon a Time in Hollywood 

Nakon svog debija na Kanskom filmskom festivalu, ljubavno pismo Holivudu primilo je ovacije i zanosne kritike filmskih kritičara. Tarantino je jedan od favorita za ovogodišnjeg Oskara za najboljeg režisera. Iako u svojoj karijeri ima nekoliko klasika američke kinematografije, nikada do sada nije osvojio Oskara. Očekuje se da Leonardo di Caprio, Brad Pitt i Margot Robbie, budu nominovani za glumačke kategorije.

Little Women 

Film koji je režirala Greta Gerwig je adaptacija poznatog romana Louise May Alcott iz 1868. godine. U filmu glume Saoirse Ronan, kao Jo March, a ekran dijeli sa filmskim sestrama, koje igraju Emma Watson, Eliza Scanlen i Florence Pugh, a Timothee Chalamet igra zavodnika Lauria. Ako tome dodamo Meryl Streep i Lauru Dern kao March i Marmee, jasno je da će ovaj film postati instant klasik.

The Irishman

Kralj gangsterskog filma, Martin Scorsese vratio se svom omiljenom žanru sa filmom, The Irishman. Robert de Niro, kao plaćeni ubica Frank Sheeran je jednostavno sjajan, pa je za očekivati da je jedan od favorita za Oskara za najboljeg glumca (zadnji put je pobijedio 1981. godine), dok je teško odlučiti ko je bolji kandidat za sporednog glumca Al Pacino ili Joe Pesci, koji su nevjerovatni u ulogama, kao šefovi mafije Jimmy Hoffa i Russel Bufalino.

Marriage Story

Ova dirljiva drama o  razvodu je najnoviji projekat Noe Baumbacha za Netflix. U filmu glume Scarlett Johansson i Adam Driver kao par, koji se bori za starateljstvo nad sinom i tokom procesa preispituju svoj odnos. Iako su oboje u trci za Oskara za najboljeg glumca/glumicu, moramo naglasiti da uloga Laure Dern kao oštre advokatice lika kojeg glumi Scarlett Johansson, takođe zaslužuje Oskara za sporednu ulogu.

Joker 

Uprkos kontoverzi koja ga prati otkako je dobio Zlatnog Lava na festivalu u Veneciji, reinterpretacija Jokera je inkasirala više od 900 miliona dolara u kinima širom svijeta. Iako je moguće da neće biti nominovan za najboji film, Joaquin Phoenix je favorit za najboljeg glumca za ulogu, koja će mu po svemu sudeći definisati karijeru.

Bombshell

Ovo je eksplozivna istinita priča o seksualnom skandalu na tv mreži Fox News. Charlize Theron i Nicole Kidman, glume tv voditeljke Megyn Kelly i Gretchen Carlon, dok je Margot Robbie Kayla, izmišljeni lik koji je baziran na nekoliko radnica Fox news kanala. Jedna od nominacija, koja je skoro zagarantovana je za najbolju šminku.

Ford v Ferrari (Le Mans ’66)

Christian Bale i Matt Damon glume u drami o trkaćim automobilima i uplitanju velikih kompanija. Damon je dizajner Carroll Shelby, a Bale je vozač Ken Miles, koji su namjeravali dizajnirati automobil marke Ford, koji bi pobijedio Ferrari u 24-satnoj trci Le Mans u Francuskoj 1966. godine.

Judy

Dugo smo čekali povratak Renée Zellweger, a njena povratnička uloga u biografiji Judy Garland je jednostavno sjajna. Film prikazuje zadnju godinu života problematične legende i veoma je moguće da će joj donijeti Oskara za najbolju glumicu. 

Jojo Rabbit

Ova crna komedija Novozelandskog reditelja Taika Waititija je pobjednik nagrade publike na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu, koji je predvidio zadnjih sedam nominacija za Oskara za najbolji film. Film je priča o dječaku, koji živi u Njemačkoj za vrijeme okupacije nacista i ima imaginarnog prijatelja, koji veoma liči na Adolfa Hitlera. Publika je oduševljena ovim filmom, koji se bavi temama koje su aktuelne i u današnje vrijeme i vrlo su moguće nominacije za najbolju režiju i secenario.

Hustlers

Jennifer Lopez je briljirala u ovoj seksi kriminalističkoj drami režiserke Lorene Scarafia, koja priča priču o striptizeti Ramoni, koja mami prijateljice u reket koji uključuje varanje bankara sa Wall Streeta. Lopez je ovom ulogom postala ozbiljna kandidatkinja za jednu od glumačkih nominacija.

The Two Popes 

Svojom veličanstvenom kinematografijom, duhovitim scenarijem i šarmantnim nastupom Jonathana Pricea i Anthony Hopkinsa, ovaj film je osvojio čak i najvatrenije skeptike u industriji. Daleko od pune priče o Katoličkoj crkvi,  viđenje režisera papske tranzicije 2013. godine je toplo, neočekivano, zabavno djelo i potpuno zaslužuje priznanje u sezoni Oskara.

A Beautiful Day in the Neighborhood 

Tom Hanks glumi legendu dječijeg programa Fred Rogersa u emotivnoj drami Mariane Heller. Inspirisana člankom u magazinu Esquire iz 1998. godine, priča priču i Rogersovom prijateljstvu sa novinarom, čiji život se potpuno transformiše njihovim susretom. Moguća je nominacija za najboljeg režisera, ali ipak je više izvjesna nominacija Toma Hanksa za najboljeg sporednog glumca.

Parasite

Kada je hvaljeni  režiser Bong Joon Ho primio Zlatnu Palmu u Kanu za svoj tragikomični triler o klasnom sistemu u Koreji, postao je učesnik u trci za Oskara za najbolji strani film. Međutim, nakon uspjeha u kinima širom SAD-a, moguće su nominacije za najboljeg reditelja i najbolji film.

The Farewell

“Zasnovan na istinitoj laži” rečenica je koja otvara ovu polu-autobiografsku komediju o porodičnom životu rediteljke Lulu Wang. Film prati Billi, koja je u posjeti svojoj baki u Kini, nakon što joj je dijagnostifikovan rak pluća. Ali, da bi ispunila lokalnu tradiciju, po kojoj su doktorski rezultati tajna za pacijenta, organizuje iznenadno vjenčanje, kao izgovor za porodično okupljanje. Ovaj gorko slatki scenario i brilijantna režija, mogu dovesti do više nominacija za Oskara.

Waves 

Ova tužna priča o odrastanju brata i sestre je puna iznenađenja. Glavno iznenađenje su Kelvin Harrison Jr. i Taylor Rusell, kojima je prvi put na filmu i emotivna uloga Sterlinga K. Browna, koji igra njihovog zabrinutog oca. Osim mogućih glumačkih nominacija, predivna kinematografija i muzika, takođe bi mogle da donesu nominacije.

Jedva čekamo dodjelu Oskara, a svima koji su u trci za ovu prestižnu nagradu želimo mnogo sreće!

Izvor: vogue.co.au

You may also like
“Loud and clear”: Izuzetan film “Dara iz Jasenovca”
Šta su poznati glumci i glumice radili prije nego što su postali slavni
Glumica Keli Preston preminula u 57. godini života
Prvi put u istoriji: Bioskopi zaradili NULA dolara
);