Home > Film > 10 činjenica koje niste znali o seriji “La casa de papel”

10 činjenica koje niste znali o seriji “La casa de papel”

“La Casa De Papel”, odnosno “Kuća od papira” je španska krimi-drama koju je stvorio Aleks Pina, a na početku je trebala biti ograničena serija iz dva dijela.

Serija prati priču kriminalnog uma čovjeka koji sebe naziva Profesor, koji smišlja ambiciozan plan kako bi izveo najveću pljačku u istoriji, zajedno sa osam drugih ljudi koji imaju određene sposobnosti i ništa za izgubiti.

1. Lik Nairobi nije bio dio početnog scenarija

Nairobi je dodana u seriju nakon nekog vremena. Sa svim scenama i likom kojeg ste gledali od kada je objavljen prvi dio, nije bilo šanse da se serija nastavi bez Nairobi.

2. Na početku se zvala “Los Desahuciados”

Kreator serije, Aleks Pina je na početku nazvao seriju ”Los Desahuciados”, što je značilo ”Oni odbačeni”. Ovo je zbog toga što su većina likova odbačeni od društva. Ime je kasnije promijenjeno u ”La Casa De Papel” kako bi se uklapalo u scenario.

3. Tokio nije bila narator na početku

Za one koji možda nisu svjesni ove bitne činjenice, naraciju su na početku radili Profesor i Moskva.

4. Mašine za štampanje novca u prvom i drugom dijelu su bile stvarne

Mašine koje su se koristile za štampanje novca u seriji su zapravo bile mašine za štampanje novina, što je dodalo osjećaju da je sve stvarno.

5. Profesor, Alvaro Morte, ne nosi naočale u stvarnom životu

Iako ih nije nosio ranije, Alvaro Morte se brzo prilagodio nošenju naočala.

6. Serija nije snimljena na stvarnoj lokaciji

Na početku, bilo je truda da se serija snimi tamo gdje se pljačka i odvija u prvoj sezoni, u Španskom trezoru, ali to nije bilo moguće. Kasnije je odlučeno da se snimanje odvija u prostorijama Španskog Nacionalnog Savjetništva za istraživanje. Jedine scene koje su snimane na stvarnoj lokaciji su one ispred trezora.

7. Bella Ciao

Gledaoci vole mnoge stvari o ovoj seriji, a ova pjesma je sigurno jedna od njih. Pjesma “Bella ciao” vuče korijene još od kraja 19. vijeka kada su je pjevale radnice na rižinim poljima sjeverne Italije. Kasnije su je preuzeli talijanski partizani u borbi protiv njemačkog okupatora te talijanskih fašista, a danas se često pjeva kao protestna pjesma slobode i otpora. Tokom godina prevedena je na više od 40 jezika i pjevana na bezbrojnim protestima.

9. “La Casa De Papel” je stvorio Alex Pina

Kreatori serija su često neopjevani heroji kada su u pitanju pohvale njihovog djela. Uspjeh serije je doveo Pinu do ugovora sa Netfliksom kako bi se napravilo još dijelova serije.

10. Serija se na početku prikazivala na “Anteni 3”

Premijerno je prikazana 2. maja 2017. godine, sa dva dijela. Prva sezona je imala devet epizoda od kojih je svaka duga 70 minuta, dok je druga sezona imala šest epizoda. Netfliks je kupio seriju u decembru 2017. godine, i pretvorio originalnih devet epizoda prve sezone u 13, od kojih svaka traje manje od 45 minuta.

You may also like
Dvije decenije od emitovanja finala serije “Prijatelji”
“Nema loše epizode, a kamoli loše sezone” Ovu seriju na Netfliksu upoređuju s “Igrom prestola”
Kritičari oduševljeni serijom Fallout: Ne postoji ništa poput ovoga
Najgledanija Netfliksova serija u Srbiji izaziva šok i jezu (VIDEO)
);